Yurtdışından Araç Getirme Yolları
Yurtdışından Araç Getirme Yolları
İnsanların ihtiyaçlarından biri de ayağını yerden kesen bir arabaya sahip olmaktır ancak, marka ve modellerin geniş kapsamlı ve maddi açıdan pahalı olması açısından kişiler daha uygun yollardan araba satın almak için araştırmalar yapmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile farklı tasarımlara yer veren otomobil sektöründe araç sevenler yurtdışından araç getirme yollarını aramaktadır. Peki yurtdışından araba getirmek için şartlar neler ve neler yapılması gerekli işte detaylar;
Yurt Dışından Araba Nasıl Getirilir ?
Yurt dışından araba getirme yolları ile ilgili bazı kuralları ve gerekli bilgileri bulabileceğiniz bu yazı size oldukça yardımcı olacaktır. Yurt dışından nasıl araba getirilir? Bu yolları birçok insanın araştırdığı bilinmektedir. Genelde yabancı plaka kullanmak isteyen kişiler ve prestijli durmak isteyenlerin tercihi olarak görülüyor. Kimi insan ticari amaçlı olarak yurt dışından araç getirerek bunları pazarlama amaçlı kullanabiliyor. Bu işi bir ticari amaca taşımak isteyenlerin bazı prosedür ve kurallara uyması oldukça önem taşımaktadır.
Yurtdışından araba getirmek Mümkün mü ?
Yurt dışından tabi ki araba getirebilirsiniz ancak bazı kurallara uyarak hareket etmenizde yarar var. Asal kurallarına uyarak araba getirmenizde mümkündür. Her ülkenin kurallarına uyarak işlemleri yasal olarak hallettiğinizde sorun kalmamaktadır. Peki bu koşullar nasıl sağlanır ve neler yapılması gerek işte gerekli bilgiler;
Yabancı Plaka Alma Şartları Neler ?
Yurt dışından yabancı plakalı araç alacaksanız belli süre içinde getirmeniz gerekmektedir. Uzun süreli olanlar da vergi ödeme şartı ile yabancı plakalı araç getirme olanağı vardır. Bir yabancı aracın ülkemizde kalabilme süresi 730 gündür ve bu aracı yurtdışından getiren kişi kullanabilir. Başka bir yakın tarafından araç uzun ya da kısa süreli olarak kullanılamaz. Aksi taktirde Cezaları yaptırım yolu ile uygulanır. Aracı getiren kişinin o ülkede en az 185 gün fiili olarak yaşaması mecburidir. Getiren kişinin pasaport kontrolleri sıkı şekilde yapılır. 184 gün yaşamış olsa bile araç yurt içine giremez. Kişiden ikamet ve oturma izni gibi belgeler istenir. Eğer kişi turist olarak geldiyse bu sürece tabi tutulmaz. Yurt dışından getirilen aracın satılması ve başkasına devredilmesi mümkün değildir.
Gümrük Vergisiz Araba Nasıl Alınır ?
Gümrük vergisi olmadan yurt dışından araba almak isteyenlerin yapması gerekenler şunlardır;
Türkiye de yaşayan bir kamu çalışanı yurt dışında görevi varsa 2 yıl şartı olmadan gümrük vergisi şartı aranmadan araç getirme hakkına sahiptir. Yurt dışında yaşayan biri öldüğünde Türkiye de yaşayan bir yakını ve varisi ölen kişinin aracına mirasçı olduğundan yabancı bir aracı getirebilme şansına sahiptir.
Yurt dışında 2 yıl yaşayan biri ise ikametgahını tekrar Türkiye’ye taşıdığında gümrük vergisiz olarak arabayı getirebilmektedir. KDV ve ÖTV vergilerinin ödenmesi ile aracın yurt dışından getirilmesi mümkündür.
Vergisiz Araç Kimler Getirebilir ?
Vergisiz olarak yurtdışından araç getirebilecek Taxfree olan kişiler şöyle listelenmiştir.
- Türk vatandaşlığından çıkan mavi karta sahip olanlar,
- Türkiye de ikameti olup öğrenim görenler,
- Çalışan yabancı uyruklu kişiler,
- Yabancı uyruklu öğrenci ve öğretim görevlileri,
- NATO’ya bağlı çalışanlar ve öğrenciler,
- Çalışma izni olan ve ikamet eden yabancı kişiler,
- Türkiye de yaşayan yurt dışında emekli olan yabancılar,
- Federasyona bağlı yabancı sporcular,
- Yurt dışında bulunan yerleşik yabancı Firmalara ait basın çalışanları ve Türkiye de hayatını sürdüren çalışanları,
- Diplomatik misyon ve olmayan misyon temsilcileri,
- Avrupa Birliği projelerinde bulunan geçici bakanlıklarda çalışan uzman yabancı şahıslar,
Yurt Dışından Araç Almak İçin Ne Kadar Vergi Ödenmeli ?
Yurt dışından araç alırken ödenen vergiler iki türlüdür. Bunlar, ÖTV ve KDV olarak bilinen vergilerdir. Araba modeli fark etmeden ödenecek olan vergi %’18’lik vergidir. Araca göre ise özel tüketim vergileri değişkenlik gösterebilir. Yurt dışından araç almak isteyenler için en uygun yer Almanya olarak görülüyor daha kolay olduğu için genelde vatandaşlar bu ülkeden araba getirmeyi daha uygun görmektedir.
Yoruma kapalı.