Pasif Gelir Yollarının Rehberliği

Viop Avantajları ve Dezavantajları

Viop Avantajları ve Dezavantajları

Viop Avantajları ve Dezavantajları

VİOP yani Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası halihazırda piyasada olan yatırımcıların aşina olduğu bir konu olsa da yatırım piyasasına yeni girecekler için koca bir soru işareti. Makalemizde yatırım dünyasına yeni adım atacaklar için VİOP Nedir ? VİOP Avantajları ve dezavantajları nelerdir ? sorularını cevapladık.

VİOP (Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası) Nedir ?

VİOP (Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası) Borsa İstanbul’da işlem gören opsiyon ve vadeli işlem sözleşmeleri ile diğer türev araçların elektronik ortamda alım satımlarının gerçekleştirildiği bir piyasadır. Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Türkiye’de kurulan ilk özel borsa kuruluşudur. VİOP’ta Endeks, pay, döviz, kıymetli maden enerji, faiz vadeli işlem sözleşmeleri ve emtia işlem görmektedir.

Vadeli İşlem Sözleşmeleri sözleşmenin taraflarına; standart kalitedeki ve miktardaki bir malı, finansal göstergeyi veya kıymeti kararlaştırılan ileri bir tarihte, bugünün fiyatıyla fiyatta herhangi bir değişim olmadan alım satım yapma yükümlülüğü veren sözleşmelerdir.

Kuruluş amacı döviz dalgalanmalarından korunmak olmasına rağmen günümüzde Vadeli İşlem Sözleşmeleri daha çok yatırım, risk yönetimi, arbitraj ve spekülasyon amaçlı olarak kullanılmaktadır. Spekülasyon amaçlı kullanımın yanında ihracat ya da ithalat aracılığıyla döviz borcu ya da alacağı olan yatırımcıların riskten kurtulmaları için iyi bir araçtır.

VİOP (Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası) Avantajları Nelerdir ?

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasının avantajları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Riskten Korunma: Vadeli işlem sözleşmeleri ihracatçı, ithalatçı, üretici ve tüm reel sektörün kur, faiz, fiyat ve emtia riskine karşı korunmasını sağlar.
  • Portföy Çeşitlendirme: Vadeli İşlem sözleşmeleri portföy yöneticilerine portföylerini çeşitlendirme imkanı sunarken aynı zamanda portföy risklerin etkin bir şekilde yatırım araçları arasında dağıtma imkanı da sunar.
  • Organize Piyasa: İşlemleriniz şeffaf işleyiş, doğru fiyat ve kurallar dahilinde gerçekleşir.
  • Düşük Teminat: Kaldıraçlı olarak yüksek pozisyonları düşük teminat miktarlarıyla açabilirsiniz.
  • Takasbank Güvencesi: Tüm işlemler satıcıya karşı alıcı, alıcıya karşı satıcı konumunda bulunan Takasbank garantisindedir.
  • Çift Yönlü İşlem ve Açığa Satış: Hem yükselişlerden hem de düşüşlerden kazanç elde etme imkanınız vardır. Açığa satış işlemleri hisse senedi işlemlerinden daha az maliyetli ve kolaydır. Açığa satış işleminize karşılık ödünç bulmanız gerekmez ve taşıma maliyeti de istenmez.
  • Teminatın Nemalanması: Takasbank VİOP hesabınızdaki paranızı günlük olarak nemalandırır.
  • Vergi: Endeks ve hisse senedi işlemlerinize vergi ödemezsiniz. Bireysel yatırımcılardan sadece döviz kaynaklı kontratlarda elde edilen karın %10’u stopaj olarak kesilir. Kurumsal yatırıcımlar ise stopaj ödemezler.
İlginizi Çekebilir;  Ripple Coin Nedir ?

VİOP (Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası) Dezavantajları Nelerdir ?

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasının dezavantajları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek Volatilite: Kaldıraç sisteminde yüksek kazanç avantajı ile aynı oranda kayıp riski bulunur.
  • Teminat Tamamlama: Yatırımcının margin call durumuna düşmemesi için piyasa ile ters durumda kalma riskine karşı iyi bir teminat yönetimi gerçekleştirmesi gerekir.
  • Derinlik: VİOP’ta işlem gören özellikle vadesi uzun olan bazı enstrümanlarda derinliğin fazla olmamasından kaynaklı oynaklığın arttığı dönemlerde alış ve satış fiyatları arasındaki makas açılabilmektedir.
  • Vade Sonu: Her kontratta vade tarihi belli olduğundan vade sonlarında ürün özelliğine göre uzlaşma sağlanarak pozisyonunuz kapatılır.

VİOP (Vadeli İşlem Opsiyon ve Piyasası) Seans Saatleri

Vadeli İşlem ve Opsiyon piyasasında aşağıdaki saatler aralığında işlem yapılabilmektedir.

Pay Vadeli İşlem Sözleşmeleri: 9:30 ile 18:10 saatleri arasında işlem yapılır.

Endeks Vadeli İşlem Sözleşmeleri: 9:30 ile18:15 / 19:00 ile 23:00 saatleri arasında işlem yapılır.

Ons Altın Vadeli İşlem Sözleşmeleri: 9:30 ile18:15 / 19:00 ile 23:00 saatleri arasında işlem yapılır.

Ons Gümüş Vadeli İşlem Sözleşmeleri: 9:30 ile 18:15 / 19:00 ile 23:00 saatleri arasında işlem yapılır.

Diğer Vadeli İşlem Sözleşmeleri: 9:30 ile 18:15 saatleri arasında işlem yapılır.

Konşimento Nedir ?

 

https://www.ilacbu.com/

Yoruma kapalı.