Pasif Gelir Yollarının Rehberliği

Valör Nedir ?

Valör Nedir ?

Valör Nedir ?

Faiz hesaplamalarında başlangıç oluşturan tarihe valör dedir. Kredi hesaplamalarında ise alacak olarak kayda geçen hareketlerin işlem günü hangi gün yapıldıysa, o günü takip eden ilk iş günü olarak açıklanabilir. Dolayısıyla bankaya yatırılan paraya uygulanacak faizin fiilen yürütülmeye başladığı tarihtir. Çekilen paralarda ise paranın ödendiği gün valör olarak kabul edilir. Bir işlemde borç geçiyorsa, valör doğrudan işlem yapılan gün baz olarak alınır. Valör, işlemin yapıldığı tarih ile işlemin gerçekleşme tarihi arasındaki farkı tanımlamak için kullanılan ekonomik terimdir.

Valör Uygulaması ve Valör Tarihi

100 gram altın ve 100 bin dolar üzerindeki işlemlerde valör, faiz hesaplamasına başlangıç oluşturan tarihi ifade etmektedir. Yapılan işlemin karşılıklı olarak muhasebe kayıtlarına borç ve alacak olarak geçtiği, kısaca işlemin gerçekleştiği tarihtir. Valör hesaplama işlemi yapıldığında, sunulan faizin gerçek halini görmüş oluruz.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nın Dövize ilişkin 20.05.2019 tarihinde aldığı karar ile; gerçek kişilerin günlük 100 bin dolar ve üzerinde (veya diğer döviz cinslerinde buna denk gelen tutar) döviz (efektif dahil) alım işlemlerinde dövizin ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının /fiziki teslimatının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine,  Yine BDDK‘nın altına ilişkin ise, 21 Mayıs 2020 yılında aldığı karar ile; finansal piyasaların istikrarlı işleyişine ve kredi sisteminin etkin çalışmasına katkıda bulunulması için, 22 Mayıs 2020 tarihinden itibaren gerçek ve tüzel kişilerin günlük 100 gram ve üzerinde altın alımı işlemlerinde altının ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. BDDK bu kararlar ile aldığı valör uygulamalarını 8.12.2020 tarihi itibariyle kaldırmıştır.

İlginizi Çekebilir;  Bono ve Tahvil Nedir ?

Spot Valör

Doğrudan piyasada yapılan bir işleme bağlı olarak, ödemelerin işlemin yapıldığı günden sonraki takip ettiği iki iş günü sonrasında gerçekleşmesine denir. Spot valör karşılığı müşteri için istenilen paranın, banka tarafından bizlere kullanılabilir gününü ifade etmektedir.

Daha iyi anlaşılması açısından Örneğin, 3 gün valörlü işlem yapıldığında 32 gün için %16 faiz veren bir banka aslında paramızı 35 gün kullanmıştır ve sonuçta bizlere bu faizi vermiş olacaktır. Mevcut uygulamada bankalara yatırdığımız paralar 1 gün valörlü değer kazanmakta ve bankadan çektiğimiz paralar ise aynı gün valörlü olmaktadır.

Konşimento Nedir ?

 

https://www.ilacbu.com/

Yoruma kapalı.