Üretim Faktörleri ve Getirileri
Üretim faktörleri ve getirilerini açıklarken öncelikle; Üretim nedir?, Üretim faktörleri nedir? ve Üretim süreçlerine değinmemiz gerekir.
Ürünlerin miktarını veya faydasını arttırmak için harcanan çabalara üretim denir. Mal ve hizmetlerin yaratılmasına iktisadi olarak üretim denilmektedir. Ürünlerin çıktıya dönüşmesine kadar geçen sürede, faaliyetinin organize edilmesine de üretim süreci denilmektedir.
Üretim Türleri:
- Tarım
- Sanayi
- Hizmet
Mal ve hizmet üretmek için kullanılan kaynaklara üretim faktörleri denir. Bunlar; Doğal kaynak, emek, sermaye ve girişimcidir.
Üretim faktörlerini kısaca açıklamaya çalışalım;
- Doğal Kaynak (Toprak): Mal ve hizmet üretiminde kullanılan doğal madenler, fabrika arazileri, iklim ve su gibi kaynaklardır.
- Emek: Mal ve hizmet üretiminde kullanılan insanların fiziki ve zihinsel faaliyetlerini ifade eder.
- Sermaye: Mal ve hizmet üretiminde kullanılan makine, teçhizat, ekiphan üretim yapılan binaları ifade eder.
- Girişimci: Mal ve hizmet üretmek için girişimcilik yeteneğini kullanan aynı zamanda sermayesi de olan insanlardır.
Dolayısıyla üretim faktörlerinin kullanılarak hammaddelerin mamul mallara çevrilmesi süreci, üretimi oluşturmaktadır.
Üretim sürecini daha anlaşılır hale getirirsek: Emek, sermaye, doğal kaynaklar ve girişimciler, girdileri ifade eder. Üretim süreci ile birlikte çıktılar ise, telefon, bilgisayar, arabalar vb. diyebiliriz.
Örneğin, bir fabrika kurarak tekstil üretimi yapmayı planlayan iş adamını düşünelim. Öncelikle fabrika arazisi satın alacak veya kiralayacak yani doğal kaynak (toprak) kullanacak. Fabrikayı kurmak için arazisini alacak veya kiralamak için birikimini kullanacak yeterli olmaz ise bankadan kredi alarak sermaye ihtiyacını giderecek. Fabrikanın işleyebilmesi için tüm makine, teçhizat ve ekipmanların tamamlanması ile birlikte bunları çalıştıracak işçileri tutacak ve üretime başlayacaktır. Tüm bu süreçlerin yapılmasının bir amacı vardır.
Üretim faktörleri belirli bir getiri amaçlanarak kullanılır. Toprak ve doğal kaynakların getirisi rant olarak isimlendirilir. Fiziki ve zihinsel çalışmayı ifade eden emeğin getirisi ücrettir. Sermayenin ise, üretimde kullanılan makine, teçhizat ve ekipmanları ifade ettiğini belirtmiştik. Sermayenin getirisi ise faizdir. Tüm bunlar girişimcinin üretimi gerçekleştirebilmek için ödedikleridir. Girişimci; kişileri çalıştırmak için ücret, fabrika arazisi ve toprak için rant, makine teçhizat için faiz ödemiştir. Bu faaliyetler neticesinde girişimcinin kazancı ise kârdır. Üretim faktörleri ve getirileri bir ülkenin milli gelirinin hesaplanmasında kullanılır.
Tüm bu faktörler; rant, ücret, faiz ve kâr toplamı ülkenin milli gelirine eşittir. Üretim süreci aktörlerinde olan hane halkı tüketiciyi, Şirketler üretici ve satıcıyı, devlet ise düzenleyiciyi ifade etmektedir. Devlet aynı zamanda tüketici ve üretici konumunda bulunabilir.
Yoruma kapalı.