Tokenler Nerelerde Geçerlidir ?
Son dönemlerde popüler yatırım araçları olan dijital para dünyasında token kavramı da merak edilenler arasında yer alıyor. Peki token nedir ? Nasıl Çalışıyor ? Tokenler nerelerde geçerlidir ? Token ile coin arasındaki fark nedir? Sorularının yanıtlarını aşağıdaki yazımızda veriyoruz.
Token nedir ?
Token; dijital para sektöründe oldukça büyük bir piyasa hacmi ve kullanıma sahip olan, blok zinciri üstünde çalışan dijital varlıktır. Tokenlerin kendi blok zinciri bulunmamaktadır, başka coinlerin blok zinciri üzerinde çalışmaktadırlar. Tokenler kullanış bakımından maç biletine benzemektedir. Yani tek bir amaca yöneliktir, başka işlemler için kullanılamazlar. Yani tokenin bir maç bileti olduğunu farz ederseniz bu biletle sadece stadyuma girebilir, maçı izleyebilirsiniz. Başka bir maça ya da etkinliğe girmeniz olanaksızdır.
Token Sistemi Nasıl Çalışır?
Token’lerin kendi blok zinciri yoktur, başka bir blok zinciri üzerinde çalışmaktadırlar. Kullanıcıların şifrelenmiş adreslerine tanımlanarak güvenliği sağlanan bu varlıkların amacı yer aldığı platformun kalitesini yükseltmek ve sürekliliğini sağlamaktır.
Token’ler genel olarak ERC20 standardına sahiptirler ve kendi içlerinde de bazı alt kavramlara ayrılmaktadırlar. Bunlar hizmet token, taraftar token, protokol token, oyun token, borsa token veya meme token olabilir.
En popüler token’ler arasında DogeCoin (DOGE), The SandBox (SAND), Tether USD USDT), Shiba Inu (SHIB), ve UniSwap (UNI) yer almaktadır.
En Çok Kullanılan Token Standartları
Kripto para sistemi içerisinde en çok kullanılan token standartlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- ERC20: Büyük token’lerin çoğunluğunu bünyesinde barındırıyor. Şu anda piyasada yüz binlerce ERC-20 tokeni görmek mümkün.
- ERC23: ERC-20’de bazı kusurların ortaya çıkması bir üst standart olan ERC-23’ün ortaya çıkmasına sebep oldu. ERC-20’de yaşanan sorunlar ERC-23’te yaşanmıyor. Üstelik ERC23, ERC20’den daha ucuz.
- ERC721: Son yıllarda moda olan NFT’lerin ortaya çıkmasını sağlayan ERC-721, blok zincirindeki benzersiz varlıkları temsil ediyor. Kripto dünyasındaki oyunlar genelde u standardı kullanıyor.
Token Çeşitleri
Token çeşitleri nelerdir ? Tokenler nerelerde geçerlidir? Sorularının cevaplarını aşağıdaki gibi verebiliriz.
Credit token: Kredi vermek amacıyla, girişimcilerin yatırımcılardan borç almasını kolaylaştırmak üzere kullanılıyor.
Utility token: Hizmet amaçlı üretilen token çeşitleridir. (taraftar token, tokenflex gibi.)
Equity Token: İlk kuruluş aşamasında halka arz edilmiştir. Bu token sahibi yatırımcılar belli aşamalarda avantaj elde etmektedir.
Governance Token: Bu token sahibi olanlar belli bir proje ya da hizmetin yönetiminde söz hakkı sahibidirler.
Dijital pazarlama uzmanı nedir ?
Yoruma kapalı.