Pasif Gelir Yollarının Rehberliği

Rusya Ekonomisi

Rusya Ekonomisi

Rusya Ekonomisi

17.234.135 km2’lik yüzölçümü ile dünyanın en geniş ülkesi olan Rusya, ekonomisi ile de dünya ülkeleri arasında dokuzuncu sıradadır. Satın alma gücü bakımından dünya ülkeleri arasında altıncı sırada yer alan Rusya’nın ekonomisi son dönemlerde merak edilen ve araştırılan konuların başında gelmektedir. Makalemizde Rusya ekonomisi hakkında merak edilenleri detaylıca anlattık.

Rusya

Resmi adı Rus Federasyonu olan Rusya, Kuzey Avrasya’da yer alan, dünyanın en geniş ülkesidir. 17.234.135 km2’lik yüzölçümü ile dünya yaşam alanının sekizde birini kapsamaktadır. 146 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık 9. Ülkesi olan Rusya; Kuzeybatıdan güneydoğuya Norveç, Estonya, Finlandiya, Litvanya, Polonya, Letonya, Belarus, Ukrayna, Gürcistan, Kazakistan, Azerbaycan, Çin, Moğolistan ve Kuzey Kore ile komşudur. Deniz sınırı olarak Bering Boğazı ile bir ABD eyaleti olan Alaska, Ohotsk Denizi ile Japonya ve Karadeniz ile Türkiye’ye komşudur.

Rusya’da toplamda 23 UNESCO Dünya Mirası, 41 Milli park, 40 UNESCO biyosfer rezervi ve 101 doğa rezervi bulunmaktadır. Rusya’da kereste, doğal gaz, kömür, petrol, cevher ve diğer mineral kaynakları bakımından oldukça geniş doğal kaynak rezervlerine sahiptir.

Rusya Federasyonu yarı başkanlık sistemli cumhuriyet ile yönetilmektedir. Başkan devletin başı ve başbakan hükümetin başıdır. Rusya’nın başkanlık koltuğunda 2012 yılından bu yana Vladimir Putin oturmaktadır.

Rusya Ekonomisi

Rusya’da petrol ve doğal gaz gibi muazzam enerji kaynaklarına sahip bir piyasa ekonomisi mevcuttur. Rusya’nın ekonomik olarak büyümesinin ana kaynağı enerji gelirleridir. Doğal gaz, petrol ve değerli madenler Rusya’nın ihracat payının önemli bir kısmını oluşturan etkenlerdir. Rusya’nın ekonomik etkinliklerinin en önemli belirleyicisi; dünyadaki en zengin doğal kaynakların %30’una sahip olmasıdır. Dünya Bankasının tahminleri doğrultusunda Rusya’nın doğal kaynaklarının toplam tutarı yaklaşık 80 trilyon ABD dolarıdır.

İlginizi Çekebilir;  1929 Dünya Ekonomik Buhranı Nedir, Neden Olmuştur ?

Rusya GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) bakımından dünyanın 9. büyük ekonomisi ve satın alma gücü olarak dünyanın 6. büyük ekonomisidir. Rusya siyasetteki istikrar ve yüksek iç tüketim sayesinde 21. yüzyılın başından bu yana ekonomik olarak büyümeye devam etmektedir. Ünlü Amerikan Forbes dergisi Moskova’yı 2008’den bu yana defalarca dünyanın sermaye merkezi olarak duyurmuştur.

Tarım

Rusya ekili arazilerinin toplam alanı bakımından dünya dördüncüsüdür. Rusya Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra dünyanın en büyük üçüncü tahıl ihracatçısıdır. İstikrarlı bir büyüme gösteren tarım ekonomisi hükümetin kredi politikaları ile desteklenmektedir.

Büyük çiftliklerde çiftçilik ve tahıl ürünleri üretilirken, küçük ev arsalarında patates, meyve ve sebzeler üretilmektedir. Rusya Atlantik, Pasifik ve Arktik Okyanuslarındaki balıkçı filolarıyla dünya balık tedarikine de önemli bir katkıda bulunmaktadır.

Enerji

Rusya dünyanın sekizinci büyük petrol rezervlerine, ikinci büyük kömür rezervlerine ve en büyük doğalgaz rezervlerine sahiptir. Adeta bir enerji süper gücü olan Rusya dünyanın ikinci büyük doğal gaz üreticisi ve önde gelen doğal gaz ihracatçısıdır. Aynı zamanda dünyanın en büyük petrol üreticisi ve ihracatçısıdır.

Son derece gelişmiş bir hidroelektrik sistemi bulunan Rusya, dünyanın beşinci büyük yenilenebilir enerji üreticisi be dünyanın üçüncü büyük elektrik üreticisidir. Rusya’nın her yerinde çok sayıda büyük hidroelektrik santralleri bulunmaktadır. Rusya dünyadaki ilk nükleer enerji santralini inşa eden ve sivil nükleer enerjiyi geliştiren ülkedir. Dünyanın dördüncü büyük nükleer enerji üretici olan Rusya’da nükleer enerji Rosatom tarafından yönetilmekte ve hızla gelişmektedir.

Ulaşım

Rusya’da demiryolu ulaşımının yönetimi devlet denetimindeki Rusya Demiryolları tarafından yapılmaktadır. Ortak kullanılan demir rayları bakımından 85 bin kilometreyi aşan raylarla Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra ikinci sıradadır. 44 bin kilometreden fazla hat elektrifikasyona sahiptir ve bu dünyanın en büyük rakamıdır. Aynı zamanda endüstriyel olmayan 30 bin kilometre uzunluğunda ortak taşıyıcı hat bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir;  Adsense ile Kazanmanın Sırları: Dijital Gelir Kapınızı Aralayın

Rusya’nın en ünlü demiryolu 7 zaman dilimini kapsayan Trans-Sibirya Demiryolu (Transsib) olup, Moskova-Vladivostok, Moskova-Pyongyang ve Kiev-Vladivostok arasında çalışmaktadır. Rusya’da 2006 yılı itibariyle bazıları federal karayolu sistemini oluşturan 933.000 kilometre yol bulunmaktadır. Rusya’da bulunan su yolunuzun uzunluğu ise nehirler, göller ve iç sular ile birlikte 102.000 kilometredir. Rusya toplamda 1448 deniz ticaret gemisine sahiptir.

Rusya dünyanın tek nükleer buzkıran filosuna sahiptir ve Arktik kıta sahanlığındaki ekonomik keşifler ile Doğu Asya ve Avrupa arasında Kuzey Denizi Rotası boyunca deniz ticaretinin gelişimini sağlamaktadır.

Turizm

Rusya, Dünya Turizm Örgütü istatistiklerine göre dünyanın en çok ziyaret edilen on altıncı ülkesi ve Avrupa’nın en çok ziyaret edilen onuncu ülkesi. Rusya’nın uluslararası turizm gelirleri 20 milyar doları aşkındır.

Rusya’nın başlıca turistik şehirleri Sankt-Peterburg ve Moskova şehirleridir. En turistik noktaları ise; Volga Nehri, Kızıl Meydan, Kazan Kremlini, Petergof Sarayı, Ermitaj Müzesi, Baykal Gölü ve Aziz Sergius Trslis Manastırıdır.

 

Piyasa Çeşitleri Nelerdir ?

https://www.ilacbu.com/

Yoruma kapalı.