Ripple Coin Nedir ?
Son dönemlerde adını sık sık duyduğumuz kripto paralar gün geçtikçe daha da merak konusu olmaya başladı. Bu kripto paralardan birisi de Ripple. Özellikle yaşadığı çalkantılı dava süreci dikkatleri Ripple’in üzerine daha çok çekti. Aşağıdaki yazımızda Ripple coin nedir ? Ne zaman ve kim tarafından kuruldu? Altyapısı Nedir? Madenciliği yapılıyor mu? Sorularını detaylıca cevapladık.
Ripple Coin Nedir ?
Ripple (XRP), yılında Jed McCaleb ve Chris Larsen tarafından 2012 yılında piyasaya sürülen kripto para birimi ve ödeme ağı sistemidir. Ripple coini diğer kripto paralardan ayıran özellik merkezi olmasıdır. Blok zinciri üzerinde işlem görmesine rağmen şirket tarafından yönetilmektedir.
Ripple ile hedeflenen amaç büyük miktarlardaki para ve varlık transferlerinin blok zinciri üzerinden güvenilir, hızlı ve ucuz şekilde yapılmasıdır. Ripple şirketinin dünyanın birçok yerinde şubesi bulunmaktadır ve CEO’luğunu Brad Garlinghouse yapmaktadır.
Şirketlerin ve bankaların Ripple coin ve sistemini tercih etmesinin en önemli sebebi kurumsal bir merkeze sahip olmasıdır. Ripple (XRP) şu anda Bitcoin ve Ethereum’dan sonra piyasa en çok piyasa değeri olan üçüncü kripto paradır. Ripple (XRP) coin, maksimum arzı 100 milyardor.
Ripple (XRP) Ne Zaman ve Kim Tarafından Kuruldu ?
Ripple şirketinin fikirsel olarak temellilik defa 2004’te Ryan Fugger tarafından atıldı. Fugger projeyi 2012 yılında Chris Larsen ve Jed McCaleb’a devretti. Aynı sene Ripple Coin piyasaya sürüldü.
Larsen ve Mccaleb iprojeyi devraldıktan sonra ilk önce OpenCoin’i kurdu. Ardından 2013 yılında marka Ripple Labs adıyla yoluna devam etti. 2015 yılında markanın adı Ripple olarak değiştirildi.
Merkezi San Francisko olan şirketin CEO’luğunu Brad Garlinghouse yapmaktadır. Daha önce Homepage, Yahoo, Flickr, Hightail gibi şirketlerde çalışan Garlinghouse Kansas Ünversitesi İşletme okulunda eğitim görmüştür.
Ripple (XRP)’in Altyapısı
Blok Zinciri sistemi üzerinde işlem gören Ripple’ın tüm kayıtları XRPL adlı kayıt defterlerinde tutuluyor. Bu defterdeki tüm işlemler bağımsız onaycılar tarafından yönetilmektedir. Şirket güvenli Unique Node List (UNL) adında bir katılımcı listesine sahip ve Ripple şirketinin müşterilerine işlemlerini doğrulaması için bu listeyi kullanmalarını öneriyor.
Aynı zamanda şirketin kullanıcıların paralarını XRP’ye dönüştürüp alıcıya yollaması için RippleNet adlı bir takas ağu bulunmaktadır. Alıcılar da gelen XRP’yi kendi para birimine güvenli bir şekilde çevirerek kullanabiliyor.
Ripple (XRP) Avantajları Nelerdir ?
Ripple (XRP)’nin kullanıcılarına sağladığı avantajlar:
- Ücretsize yakın düşük işlem ücretleri
- Bankalarla doğrudan çalışması
- Her boyutta para ve değer göndermenin mümkün olması
- Transferlerin ve uluslararası işlemlerin çok hızlı yapılması
Ripple (XRP)’a Destek Veren Bankalar
- Union Credit
- NBAD
- Santander
- Westpac
- Yes Bank
- UBS
- Axis Bank
Ripple (XRP) Madenciliği Yapılıyor mu ?
Ripple (XRP)’nin ağ katılımcıları “Ripple Protokol Mutabakat Algoritması” adlı mekanizmayı kullanıyor. Tüm işlemler bu mekanizma aracılığıyla kullanıcılar tarafından doğrulanıyor. Bu nedenle Ripple (XRP)’in madenciliği yapılmamaktadır.
Yoruma kapalı.