Pasif Gelir Yollarının Rehberliği

Reeskont Nedir ?

Reeskont Nedir ?

Reeskont Nedir ?

Bir bedel karşılığı el değiştirmiş olan kıymetlerin yeniden bir bedel karşılığı el değiştirmesine Reeskont denir. Bu durumu şöyle açıklayabiliriz: Bankalar vadesi gelmemiş senetleri iskonto ederek portföyüne katar, daha sonra ihtiyaç duyduğunda bu sentlerin Merkez Bankasına iskonto edilmesi durumudur. Böylelikle bankalar mevcut rezervlerinde artış sağlamış olacaktır.

Reeskont Faizi

Merkez Bankası para politikası aracı olarak uyguladığı Reeskont ile piyasadaki likidite ihtiyacını düzenler. Bu işlemlerinde uyguladığı faiz oranına ise Reeskont Faizi nedir. Reeskont Faizi, ekonomideki para arzı ve kredi genişlemesi dikkate alınarak belirlenir. Merkez Bankası Reeskont oranını indirip çıkartarak kısa dönemde piyasadaki baz paraya ve para hacmine etki etmektedir.  Örneğin Merkez Bankası ekonomik genişlemeyi sağlamak için Reeskont Faizini düşürürse bu şekilde piyasaya daha çok likidite sunulacaktır. Eğer Reeskont Faizi yükselirse kredi hacminin daralmasına sebep olacaktır.

Ülkeler tasarruf oluşturmak ve tasarruflarını arttırmak için reeskont oranını para politikası aracı olarak kullanmaktadır. Ayrıca az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde Reeskont oranları fiyat istikrarının sağlanması amacı ile de kullanılır.

Reeskont Kredisi

İhracat yapan firmalar ile döviz getirisi olabilecek firmalara verilen kredilere Reeskont Kredisi denir.  Merkez Bankasının, firmaların ileri tarihli ihracat alacağına karşı Türk lirası cinsinden kredi vermesi ve karşılığında ise firmadan döviz alması durumudur. Tüm bu işlemler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Kanunu’nun 45. maddesine istinaden düzenlenir. Reeskont limitleri ve süreleri para politikası ilkelerine uygun şekilde bankalarca belirlenmektedir.

Kredi almak isteyen Firmalar, döviz ve Türk lirası üzerinden düzenlenmiş ve henüz vadesi gelmemiş ticari senetlerini Bankalara verir ve bu ticari senetler bankalarca iskonto edilir. Yine bankalar likidite ihtiyacı duymaları halinde elinde bulunan döviz ve Türk lirası üzerinden düzenlenmiş senetleri, Merkez Bankasına yeniden iskonto ederek krediye dönüştürülmek üzere verir. Merkez bankası bu senetleri Reeskonta kabul eder. Böylelikle Merkez Bankasınca Reeskont Kredisi kullandırılır.

İlginizi Çekebilir;  Altcoin Nedir ?

Merkez Bankasının geleneksel para politikası araçlarından olan Reeskont Kredisinin amacı,

  • İhracat yapan firmalara uygun maliyette finansman sağlanması,
  • Merkez Bankasının, firmalara Türk lirası olarak verdiği krediyi vade zamanı geldiğinde döviz olarak alması ile banka rezervlerinde döviz artışının sağlanmasıdır.

Konşimento Nedir ?

 

https://www.ilacbu.com/

Yoruma kapalı.