Kripto Paranın Sağladığı Avantajlar
Kripto paraların dezavantajları olduğundan daha çok avantajları vardır. Bunlardan en önemlisi maksimum üretilebilme hacminin belirli oluşudur. Arzı sabit olduğundan kağıt paraya oranla daha çok avantaj sağlar. Örnek vermek gerekirse, Bitcoin teknik koşullar altında en çok 21 milyon üretilebilir. Zaten günümüzde de bu limit şimdiye kadar en fazla 18 milyona yakın bir sonuca ulaşabildiği iddialar arasındadır. Bitcoin en çok işlev yürüten sisteme sahip olduğundan onu ana coin olarak nitelendirmek yerinde olur. Onun altında binlerce alt coin olduğunu da bilmek fayda sağlar.
Binlerce alt coin tarafından işlem yapılması her birinin güvenilir olduğunu tabi ki desteklemiyor. Hatta çoğunun kısa sürede bu işi yürütemeyeceği de ortadadır. Bundan dolayı yatırım yapılacak olan platform seçimi son derece dikkat ister. Gerçek paranın en net avantajı ise bir ülkenin merkez bankasına bağlı olmaması sebebiyle ülkelerin ekonomik durumunun da etkilenmiyor olmasından dolayıdır. Buna ek olarak ait olduğu platformun bir merkeze bağlı olmaması onun denetlenmemesi anlamına gelmiyor. O yüzden herkesin hesapların güvendedir. Hesaplara el konulması ya da sahibinden habersiz dondurulması mümkün değildir.
Kripto Paraların Yasallığı
Ülkelerin her biri kripto para konusunda kendi zeminini oluşturmuştur. Bu yüzden her ülke için kripto para yasal zemini değişiklik gösterir. Türkiye’de ise belirli bir yasal dayanağı yoktur. Yani, gerçekleştirilen her bir işlem herhangi bir resmi otorite tarafından güvence altında değildir. Maden üretimi ve alım satımı olarak görünen ve madencilik yapmakta suç olmadığından dolayı sorun teşkil etmez. Tabi ki yasal kurallar çerçevesinde şekillenmiş bir yapısı olsa yönetimi daha basit hâle gelir. Ancak Türkiye bu konu hakkında geçen yıl yaptığı açıklama ile kripto paralar konusunda varlıkların ödemeleri için doğrudan ya da dolaylı olarak kullanılması için hizmet vermeyeceğini açıkça belirtti.
Bir diğer merak edilen konu ise kripto paralar üzerinden yapılan yatırıp ve kazançların vergilendirmeye tabi tutulup tutulmamasıdır. Bu mesele de ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Mesela Brezilya, Kanada, Finlandiya, Bulgaristan ve Danimarka gibi ülkelerde vergi düzenlemesi uygulanmaya başlandı. Singapur’da ise kripto para alışverişi yapıldığında katma değer vergisi bile tahsil ediliyor. Bu yönelimler Türkiye ve nötr kalan diğer ülkeler içinde örnek olduğundan ileride Türkiye’de de vergilendirmeye tabi tutulabilir.
Borsanın İlk Halkası
Borsada yapılan hamleler için belirli adımlar vardır. Burada ilk halka arzına IPO denilir. Buna kripto parada ICO deniliyor. Açılımı Initial Coin Offering şeklindedir. Kripto para arzı esasında yeni üretilen bir jeton veya kriptonun, Bitcoin, Ethereum gibi önde gelen kripto paralarca satışa sunulma işlemidir. Böylece satışa sunulan jeton veya kripto varlıklar, TL, Dolar, Euro gibi çeşitli para birimleri üstünden değil de Bitcoin, Ethereum gibi en çok kullanılan ana coinler tarafından alınabiliyor. Bunun halka arzdan bir farkı vardır. Satın alınan jeton veya kriptolar sahibince, projeyi yöneten bir şirkete ortak olma hakkı tanınmıyor.
Kripto Paranın Tercih Edilme Sebepleri
2000’li yılların son aylarında işleme konan kripto para, 2014 yılından itibaren sıradan vatandaşlar ve iş profesyonelleri açısından ilgi görmeye başladı ve bu ilgi hâlâ devam ediyor. Özellikle kripto parayı cazip kılan bazı unsurları var. Bunlar; işlemlerin kısa ve kolayca gerçekleştirilebilmesi, işlem ücreti tahsilatının düşük olması bazen de hiç olmaması, merkezi bir otoriteye tâbi olmaması, ödeme bilgilerinin çalınma riskinin minimum seviyede tutulması, yeterli işlem kapasitesine sahip olması durumunda yeni bir kripto para biriminin yaratılabilmesidir.
Kripto para camiasında en çok Bitcoin öne çıkan unsurdur. Kısaca, BTC olarak da ifade edilir. Ayrıca bu oluşum toplam kripto para piyasasının %64,8 gibi ciddi bir kısmını oluşturuyor. Veriler ışığında Bitcoin kullanıcılarının %87,72’sinin erkek kullanıcılardan oluştuğunu ortaya konulmuştur. Yazılımcılar ve teknoloji dünyası ile ilgili olanlar ise kripto paraları önemli bir yatırım aracı olarak değerlendiriyor. Yine veriler ışığında bu piyasada olanların yaş grubu aralığı 25 – 34 yaş arasındakilerin piyasanın %46’sını oluşturduğunu ortaya koyuyor. En fazla blockchain ve kripto para kullanıcısına ABD sahipken, Türkiye en fazla kripto para birimi kullanan ülke olarak dikkat çekiyor.
Yoruma kapalı.