Kripto Paranın Kullanım Alanları
Çağımızda kripto para çok kişinin dikkatini çekmesine karşın hâlen bu konu hakkında insanların çok fazla bilgisi yoktur. Bu sebeple kripto paralar nerelerde kullanılır ? sorusu sıklıkla soruluyor. Öncelikle takas sırasında güvenliği yükseltmek, için kriptografi kullanılır. Digital olan kripto para aslında sanal bir para birimidir. Yani fiziksel ortamda bulunabilen bir nesne pozisyonunda değildir. Örneğin; sistemsel verilerdeki miktar değişimlerini sağlayan kripto para, banka veya kredi kartlarına yönlendirilen paralar gibi işlem görür.
Kriptolojinin Tanımı ve Kripto Paranın Tarihçesi
Kısaca, şifreleme bilimi olarak tanımlamak mümkündür. Burada veriler bir sisteme göre şifrelenir. Sanal ortam üzerinde şifreleme sağlanması ve bunların çözümlenmesi ile kripto paraların transferi sağlanır. Dijital ortamda para birimi oluşturma fikri 1990’lı yıllardan itibaren düşünülen bir uygulamadır. Bu konuda bazı denemeler de mevcuttur.
Ancak denemelerin başarıya ulaşmamıştır. Ancak bu sektöre bir faydası olmuştur. Oda çalışmanın güvenilir ve üçüncü elden yaklaşım sağlama odaklı bir düşünenin gelişmesine ortam oluşturması olmuştur. Bitcoin, ilk kripto para olarak tarih sahnesinde yerini almıştır. Uygulama, 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma ismini kullanan bir kişi tarafından geliştirildi.
Kripto Paranın Özellikleri
Kripto paranın işlevini doğru ve düzgün bir şekilde yerine getirebilmesi için aşağıdaki altı özelliğe sahip olması gerekir. Bunlar;
*Kripto para merkeziyetsiz olmalıdır.
*Yapılan tüm işlem ve sahip kayıtların sağlanması gerekir.
*Duruma göre yeni arz oluşturma kurallarına sadık kalınmalıdır.
*Kriptografik teknikler ile kullanılan yöntemlerin yalnız sahibi tarafından ispat edilmesi gerekir.
* Yukarıdaki maddeye paralel olarak yine aynı şekilde paranın yalnız sahibi emreder ise el değiştirebilmesine müsaade edilir.
*Eş zamanlı olarak aynı kripto para adına birden çok işlem yapılması durumunda bu işlemlerden yalnızca birinin yerine getirilmesi gerekir.
Yukarıdaki özelliklere sahip olan kripto paranın sağladığı iki avantaj vardır. Bunlardan ilki, kripto paralar hiçbir banka ile ilişkili değildir. Bu sebeple bulunulan ülkenin mali durumu ne olursa olsun kişinin kripto parası bu durumdan olumlu ya da olumsuz etkilenmez. Nötr olarak varlığını sürdürür. İkinci olarak ise, bu hesapların dondurulması ya da el konulmasına olanak yoktur.
Kripto Para Kazancı ve Vergilendirme
Kripto para hesabı düzenli aralıklar ile para akışı alıyorsa bu hesabınızdan vergi tahsil etme talebinde bulunulma ihtimali vardır. Çünkü maliye tarafından kazancın sorgulanması söz konusudur. Böyle bir durumda kripto para takas usulüyle veya madencilik yoluyla kazanç elde ettiğinizi ifade etmenizde sakınca yoktur. Bunu hesap dökümü ile netliğe ve doğruluğa kavuşturabilmeniz oldukça basittir.
Kripto Para Madenciliği Neye Denir ?
Kullanıcının temele alındığı kripto para üretimi, dağınık bir sistem ile işlenir. Bilinmesi gereken önemli bir nokta ise, kripto paranın bir üretim sınırı olduğudur. Buna bağlı olarak kripto para yükseldikçe, kripto para üretimi de zorluk gerektirir. Üretim sırasında ise matematik problemi çözmeye yönelik bir sistem ortaya konuyor ve üretim işlemi madencilik sayesinde sağlanıyor. Bu aşamada herhangi birine tabi olmak zorunda değilsiniz. Eğer internet bağlantınız ve yeterli işlemci gücüne sahipseniz kendi başınıza yapabilirsiniz. Bitcoin ve kripto para maden üretimi yapmak herhangi bir suç teşkil eden bir unsur değildir.
Bir başka merak edilen husus ise kripto paraların yasal olup olmadığı ile ilgilidir. Bazı ülkelerde serbesttir ve kullanımına, ticaretinin yapılmasına açık bir tavırla izin verilirken, bazılarında yasaktır. Bazen de değişken durumlar gözlenebilir. Yani kısmi yasaklar getirilerek sınırlamaya tabi tutulur.
Kripto Paranın Güvenliği Nasıl Sağlanır ?
Ödeme hususunda akla gelen en temel sorunlardan birisi ödeme sırasında paranın iki kez kullanımıdır. Bu duruma engel olmak adına kullanılan geleneksel yöntem, bankalardır. Bankalar yani merkezi bir aracının oluşu böyle bir haksızlığa engel olur. Uygulamanın bir diğer yansıması da bu vesileyle sermayeyi izleyebilen dışarıdan bir otoritenin sağlanmış olmasıdır. Kullanıcı açısından güvenilirliği düşüren bir husustur.
Eğer merkez olmazsa ve dağınık bir kontrol mekanizması olursa bu sefer her aşamada onay alınması gerekir ve bu da güven tazeleyen bir durumdur. (Örneğin; Bitcoin bunu sağlar. İşlem sırasına blockchain aracı olarak kullanılır. Böylece herkes yapılan işlemleri görür.)
Transfer işlemleri sırasında ise süreç alıcının ve gönderen kullanıcının cüzdan adresleri ve gönderilecek tutara dair bilgiler ışığında ilerler. Onay aşaması madenciler tarafından belirli kriptografik uygulamalar kullanılarak sağlanır. Onay verildikten sonra geri dönüşü yoktur. Geri dönüş yönlendirmesi yapılamayan kripto para hususunda en önemli dezavantaj ve hacklenme ihtimalinin olmasıdır.
Yoruma kapalı.