Pasif Gelir Yollarının Rehberliği

Kripto Paraların Avantajları

Kripto Paraların Avantajları

Kripto Paraların Avantajları

Son yıllarda yatırımcıların ve finans dünyasının gözdesi olan kripto paralar hayatımıza 2008 yılında Bitcoin ile girdi. Kripto paralar kimilerine göre karlı bir yatırımken kimilerine göre riskli. Peki Kripto para nedir? Kripto paraların avantajları nelerdir? İşte detaylar.

Kripto Para Nedir ?

Kripto para çevrimiçi ve merkezi otoriteye sahip olmayan dijital bir para birimidir. Kripto para sadece alıcı ve gönderici arasında bulunan ödeme sistemi ile çalışan, mal alıp satmak için tasarlanmış, kriptoloji yöntemiyle şifrelenerek güvenliği sağlanan, açık kaynak koda sahip sanal para birimidir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de nüfusun yüzde 25’i kripto para satın almış, hesap açmış veya bu konuda eğitim almış.

En Sık Kullanılan Kripto Para Birimleri

  • Bitcoin: İlk dijital para birimi
  • Ethereum: Farklı teknolojiler oluşturmayı sağlayan para birimi
  • Ripple: Blockchain kullanmayan Bitcoin’den daha hızlı olan para birimi.
  • Bitcoin Cash: Piyasaya girdikten kısa süre sonra piyasa değeri açısından ilk beşe girdi.
  • Litecoin: Bitcoin’in kollarından biridir fakat Bitcoin’den dört kat hızlıdır.
  • NEO: Akıllı sözleşme ağı.
  • Dash: İki katmanlı ağ şeklinde çalışıyor.
  • Qtum: Ethereum ve Bitcoin teknolojilerinin birleşimiyle ortaya çıkarılmış ve iş uygulamalarını hedefleyen dijital para birimi.
  • Monero: Açık ve gizlilik odaklı, özel işlem imkanlarına sahip oldukça aktif kullanılan dijital para birimi.

Kripto Paraların Avantajları Nelerdir ?

Kripto parayı son yılların popüler yatırım aracı haline getiren birtakım avantajları bulunmaktadır. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

İlginizi Çekebilir;  Araç Satın Alma Rehberi

Enflasyondan Koruması

Enflasyon para birimlerinin zaman içerisinde değer kaybetmesine neden olan finansal bir olaydır. Fakat kripto paralar piyasaya sabit bir miktarla sürülürler, talep arttıkça değeri artar ve uzun vadede enflasyonu engellerler.

Daha Güvenli ve Özel Olması

Kripto paralar blok zinciri teknolojisini kullanmaktadır. Blok zinciri alt yapısı tamamen matematikseldir ve kırılması zordur. Bu da kripto paraları sıradan elektronik işlemlerden daha güvenli hale getirir.

Döviz Bozdurma Kolaylığı

Kripto paralar Amerikan doları, euro, sterlin, rupi veya Japon yeni gibi birçok para birimiyle satın alınabilirler. Kripto para borsalarında farklı cüzdanlarda ve minimum komisyon ücretiyle değiş tokuş yapılarak farklı para birimlerine dönüştürülebilirler.

Merkezi Olmayan

Kripto para birimlerinin en büyük avantajı herhangi bir otoriteye ya da kuruluşa bağlı olmamasıdır. Kripto para birimleri merkezi değildir, herhangi bir kuruluş tarafından denetlenmezler. Kripto paralar herhangi bir ülkeye veya kuruluşa ait değildir. Bu nedenle ülkede yaşanan ekonomik krizlerden iniş çıkışlardan etkilenmezler, hiçbir kuruluş paraya müdahale edemez ve akışını etkileyemez, hesaplara el konulması ya da dondurulması mümkün değildir. Bu da kripto paraları hükümet tarafından kontrol edilen para birimlerinden daha güvenli ve istikrarlı yapar.

Düşük İşlem Ücretleri

Kripto para alım satım ya da transferinde bankalar gibi kesintiler ya da yüksek işlem ücretleri olmaz. Çoğu zaman hiçbir ücret kesintisi olmadan karşı tarafa kripto parayı aktarmak mümkündür.

İşlem Hızının Yüksek Olması

Kripto para birimlerinde yerel veya uluslararası transferler çok hızlı bir şekilde olmaktadır çünkü doğrulama az zaman almaktadır.

Kripto Paraların Dezavantajları

Kripto paraların yukarıda bahsedilen avantajlarının yanında birtakım dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlar:

Yasadışı İşlemler İçin Kullanılma Riski Yüksektir

Kripto paralar herhangi bir kurum ya da kuruluş tarafından denetlenmediğin ve gizliliği yüksek olduğundan, hükümet tarafından kullanıcıların aktivitelerinin takip edilmesi zordur. Bu da kripto paraları yasa dışı işlemlerde kullanılmaya açık hale getirmiştir. Bitcoin geçmiş yıllarda pek çok kez uyuşturucu madde satın almak gibi birçok yasa dışı işlemde kullanılmıştır.

İlginizi Çekebilir;  Çin Ekonomisi

Veri Kaybı Nedeniyle Mali Kayıplar Yaşanabilir

Kripto para geliştiricileri bilgisayar korsanlığına karşı neredeyse izlenemez kaynak kodu, aşılmaz kimlik doğrulama ve güçlü savunma protokolleri geliştirdi. Bu da kripto para bankalardan daha güvenli hale getirdi. Fakat bu durumda kullanıcıların cüzdan anahtarı vb. bilgilerini kaybettiklerinde tekrar ulaşmasını imkansız hale getirdi. Bu da kullanıcılar için maddi kayıplara yol açmaktadır.

Kripto Paraların Tarihçesi

Kripto paralar 2008 yılında hayatımıza girmiş olsa da kökleri 1980’lere kadar dayanmaktadır. Kripto paranın temeli 1983 yılında eCash isimli bir elektronik para sistemi yaratan Amerikalı ünlü kriptograf David Chaum tarafından atılmıştır. David Chaum 1990 yılında kurduğu DigiCash isimli elektonik para şirketinde kör imza teknolojisi kullanarak kripto para sisteminin temelini atmıştır. Ancak kripto para terimi ilk kez Çinli bilgisayar mühendisi Wei Dai tarafından kullanılmıştır. Wei Dai 1998’de b-money isimli elektronik para sistemini icat etmiştir.

2008’de yaşanan ve tüm dünyayı etkileyen ekonomik krizin ardından ise merkezi otoritelere olan güven azalmış dolayısıyla insanlar banka ve devlet gibi kurumların kontrolünden uzak yeni yatırım araçları aramaya başlamışlardır. İlk kripto para olan Bitcoin’de tam bu ekonomik krizin ardından Satoshi Nakamoto lakaplı, gerçek kimliği hala belli olmayan bir kişi veya grup tarafından 2009 yılında piyasaya sürülmüştür. 2022 yılı itibariyle dünya çapında kripto para çeşitlerinin sayısı 15 bini geçmiştir.

Türkiye’de Kripto Para

Tüm dünyada olduğu gibi kripto paralar Türkiye’de de büyük ses getirdi ve hızlıca kitlesini oluşturdu. 2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de kripto para sahibi olanları sayısı yaklaşık 2.5 milyon kişidir. Yine aynı araştırmanın sonucuna göre Türkiye kripto para kullanımı veya sahipliği alanında dünyada dördüncü sıradadır.

Türkiye’de 30 Nisan 2021 tarihi itibariyle kripto para kullanım alanlarına Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından çeşitli sınırlamalar getirildi. Hazırlanan yönetmeliğe göre kripto varlıklar ile dolaylı veya doğudan mal ve hizmet satın almak yasaklandı.

İlginizi Çekebilir;  Taraftar Coin Nedir ?

 

https://www.ilacbu.com/

Tokenizasyon Nedir ?

Yoruma kapalı.