Kripto Paralar Hangi Ülkelerde Yasak ?
Gündemde olan bir konu olan ve sıklıkla sorulan kripto paralar hangi ülkelerde yasak ? sorusuna yanıt arayacağız. Bu sorunun merak edilmesinin en önemli etkeni son zamanlarda kripto paraya bazı ülkelerin tam bazılarının ise kısmı düzeyde sınırlama getirmiş olmasıdır.
Library Of Congress Tarafından Belirlenen Tam ve Kısmi Yasak Tanımlaması
Library of Congress, ABD Senatosu içinde oluşturulan, ulusal kütüphane olarak görev yürüten bir araştırma kütüphanesidir. LOC’un çalışmaları neticesinde ortaya konulan raporun tam yasak tabiri, kripto para birimi ile halledilen işlemlerin ya da kripto para birimini bünyesinde bulundurulması suç olarak ifade edilir. Kısmi yasak tabiri ise, kripto paraya ait borsaların, bankaların ve bunlar dışında başka finansal kuruluşların kripto para birimleri ile işlem sağlaması; bireylere ya da kripto para birimleri vasıtasıyla işlemlerini sağlayan işletmelere hizmet vermesinin yasaklanması şeklinde ifade ediliyor. Gelelim kripto paralar hangi ülkelerde yasak ? sorusunun cevabını vermeye. Tam yasak kararı almış olan dokuz ayrı yargı bölgesi vardır. Bunlar; Mısır, Irak, Katar, Umman, Fas, Cezayir, Tunus, Bangladeş ve Çin’dir. Bu ülkeler arasından Çin’in geçen yılki kripto para birimlerini yasaklama kararı çok büyük yankıya sebep olmuştur.
Kripto Paralar İle İlgili Ülkelerin Tutumu
Piyasanın sarf ettiği efor açısından geçen yıl, kripto para piyasası için olumlu bir döne geçirmiştir. Ancak bu duruma rağmen kripto paradan meneden ülke sayısı son üç yılda iki kat düzeyinde artmıştır. Library of Congress yani kısaca LOC, konu ile alakalı bazı dokümanlar hazırlamıştır. Bu kapsamda kripto paralara tam yasak getiren dokuz yer tespit edilmiştir. Ayrıca kırk iki farklı bölgenin de kısmi düzeyde yasağa tabi tuttuğu ortaya konulmuştur. Bu rapor ilk defa 2018 yılında yayınlanmıştır. Ve üç yıl önce tam yasak sekiz ülkede uygulanırken kısmi yasak ise on beş ülke ile sınırlıydı.
Kripto paralarda yasak getiren ya da kısmi kısıtlamaya tabi tutan ülkelerde yasa dışı bir şekilde kripto para ile işlem görme faaliyetleri arttı. Kripto para işleminde yasak uygulanan tam elli bir yargı alanının yanında, kara parayı aklama ve de terör finansmanları ile mücadele yani AML/CFT yasaları çerçevesinde yüz üç işlem yapıldı. 2018 yılında bu türden farklı yasalara sahip olan otuz üç yargı bölgesindeki işlem sayısı üç katına yükseldi.
İsveç ekonomi düzenleme ekibi ve İsveç Çevre Koruma Ajansı iş birliğinde yüksek enerji desteği ve çevresel masraflar sebebiyle kasım ayı içinde İş İspatı yani PoW madenciliğinin yasak edilmesi için uyarıda bulunmuştur. Bu atak ile, madenciliğe dair iddiaların tamamının yanlış bilgilendirilme içerdiğini ifade eden Paris merkezli Melanion Capital nezdinde tepkiyle karşılandı.
İsveç’in Avrupa Birliği komşusu olan Estonya ise, şubat ayında AML/CFT ait kuralları yürürlüğe koydu. Yeni kurallar ile sanal varlık servis sağlayıcısı yani VASP’nin tanımı da değişti. Bu gelişmeler ışığında merkeziyetsiz finans ve Bitcoin gibi unsurlar üzerinde de örtülü şekilde de olsa bir yasak gelmesi beklentiler arasındadır. Asya ülkelerinden Hindistan’da geçen sene, kripto para yasakları üzerine çaba sarf ettiği yönünde iddialar oluşmuştu ve bu iddialar kripto para ile işlem sürdürenleri tedirgin etmişti.
Ancak neticede direkt bir yasak ortaya konulmadan yıl sonuna gelindi. Sadece yerel kesimlerde kripto para borsalarının düzenlenmesi denetime tabi tutuldu. Bu evrede Hindistan Menkul Kıymetler ve Borsa Kurulu yani kısa adı SEBI olan kurum kripto para birimlerini kripto varlıklarının şeklinde düzenlemeye yönelik bir baskı oldu.
Yoruma kapalı.