Girişimci Ne Yapar Girişimcilik Türleri Nelerdir?
Girişimci, ekonomi alanındaki becerisini iş hayatına yansıtarak para kazanmayı hedefleyen kişiye verilen isimdir. Girişimler genellikle büyük topluluklar tarafından ortaya konulmaz. Bu nedenle girişimcilerin sorumlu oldukları bazı konular vardır. Her girişimci kendisine tanımlanmış olan sorumlulukları bilmek ve bu sorumluluklar doğrultusunda hareket etmek zorundadır. Aksi takdirde girişiminden elde edilmek istenilen sonuca ve hedefe ulaşması mümkün değildir.
Çoğu insan kendisinin girişimci ruhu olduğunu savunur ancak herkes başarı gösterebilecek adımları atamaz. Bu nedenle bir girişime başlamadan önce bunun türleri hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Aşağıda girişimcilik türleri hakkında geniş bilgiler yer almaktadır.
Girişimcilik Türleri Nelerdir?
Girişimcilik türleri aşağıda bahsettiğimiz gibi 7 başlık altında ele alınabilir. Her bir girişimin kendine has özellikleri vardır. Bu nedenle girişimcinin bu türlerden hangisine başladığını ve ne gerektiğini bilmesi gerekiyor.
- İç Girişimcilik
- Ticari Girişimcilik
- Sosyal Girişimcilik
- Kamu Girişimciliği
- Sanal Girişimcilik
- Kadın Girişimciliği
- Fırsat Girişimciliği
Gelin isterseniz yukarıdaki sıralamada bulunan girişimcilik türlerine göz atalım.
İç Girişimcilik
Bir işletme içerisinde ortaya çıkan bir fikrin karlı bir ürüne dönüştürülmesidir. İç girişimciliğinde kar firmaya aittir. Bu sayede işletmenin büyümesi ve yeni pazarlara açılması hedeflenmiş olacaktır. Büyük işletmeler genelde iç girişimcilik için çalışmalar yapmaktadır. İç girişimciliğin daha iyi tanımlanabilmesi için bir örnek verebiliriz. Mesela bir restoran internetten de satış yaparak kazanç elde edebilir.
Ticari Girişimcilik
Ticari girişimcilikte bir ürün ya da hizmet üretimi sağlanır. Ticaretle yapılan her şey ticari girişim olarak değerlendirilir. Bu girişimde de hedef kar elde etmektir.
Sosyal Girişimcilik
Sosyal girişimde hedef kar elde etmek olsa da asıl hedef toplumdaki eksikliklerin giderilmesini sağlamaktır. Sosyal girişimcilik sayesinde günümüzde pek çok toplumsal soruna parmak basılmış ve çözüme ulaştırılmıştır. Bu girişimcilikte birçok alanda yenilikler yapılması da amaçlanmaktadır.
Kamu Girişimciliği
Kamu girişimciliğinde girişimi yapan kişi birey ya da kurum değildir. Bu girişimde sermayeyi sağlayan girişimci devletin ta kendisidir. Yani devlet yeni bir mal veya hizmet üretir.
Sanal Girişimcilik
Sanal girişimcilik ise son zamanlarda dikkat çeken girişimlerden bir tanesidir. Bu girişim sayesinde dijital platformlarda bulunan alışveriş platformları kullanılır. Sanal girişimcilik temelde kar amacı güder. Sanal girişimcilerin sayısı giderek daha fazla artarken bu alanda kazanılan paranın miktarı da oldukça yüksektir. Sanal girişim diğer girişimcilik türlerine göre daha az sermaye gerektirir. Bunun içinde kabul görme olasılığı daha yüksektir.
Kadın Girişimciliği
Kadınlar toplumun her noktasında olduğu gibi ticari alanda da kendisini hissettirmeye başladılar. Özellikle son yıllarda devletin kadınlar için başlatmış olduğu pek çok proje ve destek kadın girişimciliği konusunda başarılı sonuçlar vermiştir. Kadınların istihdama katılmasına katkı sağlayan bu girişimcilik türünde toplumdaki eşitsizliğin ortadan kaldırılması da hedeflenmektedir.
Fırsat Girişimciliği
Son olarak bahsetmek istediğimiz girişimciliklerden birisi de fırsat girişimciliğidir. Adından da anlaşılacağı üzere bu girişimcilikte fırsatların görüşmesi ve değerlendirilmesi ön planda olmak zorundadır. Bir ürün ya da hizmet üretmeden önce ortaya çıkacak olan tüm fırsatların değerlendirilmesi ve bunlar içerisinden en iyisinin seçilmesi hedeflenir. Fırsat girişimciliği için en uygun ortam ve zamanın bulunması da çok önemli bir konudur.
Yoruma kapalı.