Pasif Gelir Yollarının Rehberliği

ETH Nedir ?

ETH Nedir ?

ETH Nedir ?

EHT nedir ? sorusu kripto para sistemine yeni dahil olan ya da dahil olma yolunda ilerleyenlerin sıklıkla sorduğu bir sorudur. Ethereum Kuzey Amerika Bitcoin Konferansı sırasında ilk defa tanıtımı yapılmış bir platformdur. Kurucusu Vitalik Buterin’dir.

Aslında alt coin statüsünde değerlendirilse de esas olarak blockchain teknolojisinin gelişmesi amacı güder. Bu sebeple yenilik yanlısı bir sistem olarak değerlendirmek mümkündür. Sistemin gelişme süreci tamamlanınca 2015 yılının yaz aylarında piyasaya sürülmüştür. Kısa sürede üne kavuşmuştur.

Ethereum 2017 yılına gelindiğinde blok zincirinde ERC-20 standardını oluşturdu. Programı geliştiren uygulamalar ile uyumlu bir şekilde çalışan tokenları geliştirmek kolaylaştı.

İlk defa merkezi olmayan finans uygulaması Maker Dao işlevini sağlamaya koyuldu. Kripto para birimini piyasada yürürlüğe girdikten sonra aynı sene ethereum ilk defa 100 dolara ulaştı.

Ertesi yıl ise merkezi olmayan finans sektöründe Compound ve Uniswap vb. platformlar işleve başladı. Ethereum, 2018 yılının ilk ayında 1000 dolar seviyesini geçti. Bu ilk defa yaşanmıştı. Sonrasında,100 doların altına düştü.

2020 yılına gelince üstündeki ilgi arttı. Böylece ETH üstünde çok sayıda uygulama meydana geldi. 2020 yılında ethereum, 2.0 geçişi için Beacon zincirini işleme koyacağını bildirdi. EHT, 2.0 ile Proof of Work algoritmasından Proof of Stake’e geçmeyi planlasa da 2020’de Covid-19 salgını piyasada yükselişler yaşanmasına sebep oldu. Bu ortamda EHT, 2021 yılında 4500 dolar seviyelerine kadar arttı.

ETH Kurucuları

Ethereum’u geliştiren ve kuran kişinin Vitalik Buterin olduğunu bir önceki başlıktan biliyoruz. 2014 yılında meydana geldikten sonraki süreçte Mihai Alisie, Anthony Di Lorio, Charles Hoskinson ve Gawin Wood gibi şahıslar destek verip gelişimine katkıda bulunmuştur. Ardından blok zincirin işlevsel hâle getirmek için kâr amacı gütmeyen, Ethereum Vakfı kuruldu. Ethereum projesi için ilk sermaye 2014 yılının temmuz ayında düzenlenen çevrimiçi talep toplama ile oluşturulmuştur. Talep toplama sırasında EHT alımları Bitcoin ile arasında takas yöntemi kullanarak yapılmıştır.

İlginizi Çekebilir;  Kolay Ek Gelir Elde Etme Yöntemleri

ETH Neden Kuruldu ?

Ethereum, Bitcoin’den sonra üretilmiştir. Blok zincir üstünde akıllı sözleşme oluşturma imkânı sağlayan bir projedir. 2014 yılında ilan edildikten sonra hızlı bir şekilde gelişme kaydetmiş ve kripto para dünyasında yeni token ve sektörlerin oluşmasına ön ayak olmuştur. Ethereum projesi için sürece dahil oldukça zorluklar artmış, çeşitli yeni alanlar türemiştir. EHT blok zinciri üstünde akıllı sözleşme oluşturabilme yeniliği sağlanmış, böylece merkezi olmayan bir finans trendi başlamış ve bu alanın büyümesine yardımcı olmuştur.

Bu proje ilk defa Proof of Work algoritması ile çalışmış, 2022 yılının eylül ayında ise Proof of Stake algoritmasına geçiş yapılmıştır. Bu süreç ethereum merge şeklinde anılır. EHT projesinin daha ölçeklenebilir şekle sokulması ve hızlı, ucuz ve merkezi olmayan bir şekilde çalışması adına atılan adımların ilkidir. Ethereum’un amacı kullanıcılarına daha fazla ölçeklenebilir bir yapı sağlayıp, daha süratli ve maliyeti düşük deneyim yaşatmaktır. Tüm bu hedeflerin yanında başka projelerin tersine EHT bu yapıyı merkezi olmayan bir forma dönüştürmeyi amaç edinmiştir.

ETH Nasıl Çalışıyor ?

EHT nedir ? sorusu ayrıntılı şekilde incelendi. Bir de bu kripto para çeşidinin çalışma formuna bakmakta yarar vardır. ETH, Bitcoin ağındaki gibi merkezi olan bir sunucu tercih etmez. Yerine dünya genelinde dağıtık olarak çalışır. Böylece blok zincir ağını merkeziyetsiz ve saldırılara karşı son derece dirençli hale getirmektedir.

Bu işin temelinde, Ethereum Sanal Makinesi adı verilen kısaca EVM oluşumu bilgisayarın çalışmasını sağlayan ve merkezi olmayan sistemdir. Blok zinciri üstünde düğüm oluşturan merkeziyetsizlik adına yarar sağlayan, ağ üstünde her işlemin kopyası bulunur.  Farklı kişilerce tutulan bu kopya içerikler her bloğun ardından güncellenir. Sonra da birbirleriyle senkronize edilir.

Ağ üstündeki hamleler “işlem” olarak değerlendirilir. Ethereumdaki blok zinciri blokların bünyesinde saklanır. Doğrulayıcılar ise, blokları ağa bağlamadan evvel işlem geçmişini ve kayıtlarını doğrular. Blok zincirinde işlem doğruluğunu sağlamak için Proof of Stake yani Hisse Kanıtı algoritmasından yararlanılır. Böylece algoritmayla doğrulayıcının düğüm olması için minimum 32 ETH kilitlenmesi gerekir. Ardından bloklama işlemine başlanabilir.

İlginizi Çekebilir;  internetten reklam izleyerek para kazanma

ETH İşlem Yapma Süreci

Ethereum aynı Bitcoin gibi şeffaf olan blok zincirine sahiptir. Ağ üstünde tüm işlemler üçüncü kişiler tarafından incelenebilir. Buna rağmen ETH blok zinciri kullanıcılar açısından anonimlik sağlar. ETH ile blok zinciri üstünde işlem yapmak için cüzdanınızda ethereum bulunmalıdır. Ağ üstünde yapılan her bir işlem o anda arz talep ve yoğunluk dengesine içinde bir miktar işlem ücreti alınarak gerçekleşir. Tüm işlemler, işlemi başlatan kullanıcı tarafından ödenen ücretle geliyor.

Gaz adı verilen bu işlem, esasında limit görevi görür. Kullanıcının işlem başına yapabilme şansı olan eylem sayısını kısıtlayan bir yoldur. Buna ek olarak gaz ücreti ağ spamlarının da önüne geçmek için kullanılır.

Ethereum, başka kripto paraların aksine sınırlı bir arzı sahip değildir. ETH arzı yıllık olarak belirli enflasyon oranına göre şekil alır. Bu oran da ethereum ile ters orantıya sahiptir. PoS mekanizmasının içinde ise yeni olan ethereumlar stake ödülleri olarak dolaşıma girer. Ama Ethereum üstünde ağ kullanımına oranla her işlem ücretinin bir bölümü yakılır. Bu durumda ethereum, deflasyonist bir şekle girebilir.

Ethereum işlemleri için ücretler de ağ etkinliğine bağlıdır. Yani bazen çok yüksek olabilir. Bunun sebebi, bir bloktaki toplam gaz kapasitesinin limitinin olmasıdır. Sonuçta işlemlerin hızlı olmasını isteyen kullanıcılar daha fazla gaz ücreti ödeyip işlemlerini de daha hızlı gerçekleştirilir. Bunu yapan kullanıcı sayısı fazla ise ağ üstünde genellikle işlem ücretleri talebini azaltmak için yükselir. İşlem ücretleri talebe göre şekillenir ve ağ çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü çalışabilir.

 

 

Brüt Gelir ve Net Gelir Nasıl Hesaplanır ?

Yoruma kapalı.