En İyi Yatırım Aracı Nedir ?
Yatırım araçları nelerdir? En iyi yatırım aracı nedir? soruları birikimlerini değerlendirmek isteyen kişilerin en çok araştırdığı konuların başında geliyor. Belirli bir oranda birikimi olan kişiler birikimlerini en doğru şekilde değerlendirmek için yatırım araçlarına yöneliyorlar. Doğru yatırım araçları kullanılarak birikimler daha değerli hale getirilebiliyor. Peki yatırım araçları nelerdir? Hangi yatırım aracı seçilmeli? Birikimlerinizi değerlendirebileceğiniz 10 önemli yatırım aracını sizler için araştırdık.
Yatırım Araçları Nelerdir ?
Yatırım araçları birikimleri değerlendirmek, kısa ya da uzun vadede gelir elde etmek amacıyla kullanılan araçlardır. Hisse senedi, altın, döviz, kripto para gibi farklı yatırım araçları vardır. Her yatırım aracı kendi içerisinde belirli bir risk barındırır. Yatırım yapmak isteyen kişiler bu riskleri değerlendirerek kendine en uygun yatırım aracını seçmeliler.
En iyi yatırım aracı nedir ? sorusu kişinin kabul edebileceği maksimum risk oranına göre tercih ettiği ve kar elde etme olasılığı en fazla olan yatırım aracıdır diye cevaplanabilir. İşte birikimlerinizi değerlendirebileceğiniz 10 yatırım aracı.
1. Altın
Altın ülkemizde en sevilen ve en güvenli yatırım araçlarından biri. Piyasalardaki iniş çıkışlar karşısında daha istikrarlı kalabilen altın kendini güvence altına almak isteyen ve uzun vadede daha büyük kazançlar elde etmek isteyen insanlar tarafından tercih ediliyor.
Altın genellikle uzun vadede kar elde etmeyi sağlayan bir yatırım aracıdır. 2008 yılında çeyrek altın 50 TL iken 2015 yılında 160 TL’den satılıyordu. 2020 yılında 760 TL’ye kadar yükselen çeyrek altın 2022 yılında 1,750 TL’ye kadar yükseldi. Gördüğünüz gibi altının değer uzun vadede kat kat artarak yatırımcısına kazandırdı. Dolayısıyla eğer kısa vadede kar elde etmek istiyorsanız altın size göre bir yatırım aracı olmayabilir.
2. Döviz
Döviz altından sonra en sık tercih edilen yatırım araçlarından biri. Özellikle dolar ve euro ülkemizde ticaret yapmak için de sıkça kullanılıyor. Döviz alımı yaparken kazanç sağlamak için günlük kurları takip etmek ve düşük kurlardan alım yapmak gerekiyor. Ülkemizde özellikle son yıllarda dövizin ani yükselişi karşısında faiz oranlarında yapılan düzenleme sonucu döviz kurlarının düşmesi ile zarar eden çok fazla yatırımcı oldu.
3. Mevduat Hesapları
Mevduat hesapları parasını bankada değerlendirmek isteyenlerin en sık başvurduğu yatırım araçlarından biri. Mevduat hesaplarının birçok çeşidi bulunuyor. Türk lirası ile mevduat hesabı açabileceğiniz gibi altın ya da döviz cinsinden de mevduat hesabı açabilirsiniz. Bankanızla iletişime geçerek size en uygun olan mevduat hesabını seçmeli ve yatırımlarınızı o hesapta değerlendirmelisiniz.
Fakat mevduat hesabı ile kısa vadede çok fazla kar elde etmeniz mümkün değildir. Türk lirası Mevduat hesabı garantilidir fakat pek kazançlı olmayabilir. Döviz ya da altındaki dalgalanmalar daha çok kar elde etmenizi sağlayabilir.
4. Hisse Senedi
Hisse senedi bir şirketin ortaklık payını temsil eden yatırım aracıdır. Şirketler bankalardan yüksek faizle borç almak yerine borsa aracılığı ile kendilerine ortak alırlar. Borsada bir hisse senedi alıp şirkete ortak olmak da tercih edebileceğiniz yatırım araçlarından biri. Ancak hisse senedi en riskli yatırım araçları arasında yer alıyor. Bu nedenle hisse senedi alırken iyice araştırmalı gerekirse iyi bir yatırım uzmanı ile çalışmalısınız.
5. Repo
Repo piyasada likitide sıkıntısı yaşanması sonucu, bankalar tarafından yapılan, belirli bir süre sonra geri satın alınmak güvencesiyle ve belirli bir faiz oranıyla kıymetli evrakları satma işidir. Repoya konu olan kıymetli evraklar şunlardır:
- Devlet tahvilleri
- Banka bonoları
- Kamu ortaklığı idaresi
- Banka garantili bonoları
- Toplu konut idaresince çıkarılan borçlanma senetleri
- Borsada işlem gören borçlanma senetleri
Repo kısa vadeli belirli bir faiz geliri elde etmenizi sağlayan bir araçtır. Yani repo sonunda kaç lira alacağınız bellidir. Riski düşüktür ancak repo faizi oranı enflasyon altında kalırsa az da olsa zarar edebilirsiniz.
6. Yatırım Fonu
Yatırım fonu çeşitli yatırımcıların hisse senedi, hazine bonosu gibi birikimlerini ortak bir havuzda birleştirdiği ve bu yatırımların bir fon yöneticisi tarafından yönetildiği portföylerdir. Risklerine ve getirilerine göre iki farklı tip fon vardır.
- A tipi yatırım fonları: daha çok hisse senedidirler ve riskleri yüksektir.
- B tipi yatırım fonları: hazine bonosu şeklindedir risk düşük fakat kazançta düşüktür.
7. Emlak Gayrimenkul Alımı
Emlak gayrimenkul alımı son yılların en kazançlı yatırım araçları arasındadır. Özellikle gelişmekte olan bölgelerden alınan gayrimenkuller yatırımcısına çok kazandıran araçlar arasında. Emlak piyasası ülkemizde son yıllarda hem en çok dalgalanma yaşanan hem de en çok kazandıran yatırımlar arasında. Bu nedenle gayrimenkul alımı yaparken kulaktan dolma bilgilerle alım yapmamalı bir emlak danışmanından yardım almalısınız.
8. Likit Fon
B tipi yatırım fonu grubunda yer alan likit fonlar tahvil, bono, repo ya da hisse senedi gibi yatırım araçlarıdır. Likit fonlar sabit getirili ürünler ve kısa vadeli kıymetli evrakları barındırır. Likit fonlarının risk oranlarının düşük olmasıyla doğru orantılı olarak getirileri de düşüktür. Buradaki asıl amaç yatırımcıların enflasyondan korunmasıdır.
9. Devlet Tahvili
Devlet tahvili Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılan, vade süresi 1 yılı aşan borçlanma senetleridir. Bu finansal yatırım uygulamasında devlet belirtilen vade tarihinde vade-faiz kazancıyla beraber ödeme yapmayı garanti eder.
Devlet tahvillerinden tüzel kişiler yararlanabilir. Bununla beraber bankalar da tahvilleri yatırım aracı olarak bulundurabilirler. Devlet tahvilleri değişken faizli ve sabit faizli olabildiği gibi dövize endeksli de olabilir.
10. Bireysel Emeklilik Sitemi (BES)
Bireysel emeklilik sistemi (BES), halihazırdaki emeklilik planınızdan bağımsız bir şekilde yatırım yapabilme imkanı veren yatırım aracıdır. Bireysel emeklilik sisteminin en büyük avantajı devletin uyguladığı gelir vergisidir.
2022 yılı itibariyle devlet katkı payı oranı %30’dur. Yani ödediğiniz katkı payı tutarının %30’u kadar devletten katkı alabilirsiniz. Örneğin 200 TL’lik bir birikim yaptınız. BES hesabınıza devlet katkı payı ile birlikte 260 TL yatar. Birikimleriniz bireysel emeklilik şirketleri tarafından fon, tahvil, hisse senedi gibi yerlerde değerlendirilir. Belirli bir süre sonunda birikimlerinizin tamamını kazancınızla beraber çekebilir ya da maaş olarak bağlanmasını isteyebilirsiniz.
Yoruma kapalı.