Ekspertiz Kontrolü Nasıl Yapılır Önemi Nedir ?
Ekspertiz Kontrolü Nasıl Yapılır Önemi Nedir ?
Ekspertiz Kontrolü Nasıl Yapılır Önemi Nedir ?
Sigortaya tabi araçların ve gayrimenkullerin maddi değerinin tespitinin yapıldığı kapsamlı rapora ekspertiz raporu denir. Ekspertiz yapılarak bir malın alım ve satımından önce o malın değeri tespit edilmektedir. Bundan dolayı ekspertiz raporları alıcı ve satıcı arasında güven tesis ettiği için önem arz etmektedir. Ekspertiz raporları doğrultusunda, gayrimenkul sektörünün, otomotiv sektörünün ve sigortacılık sektörünün doğru fiyatının belirlenmesi sağlanmaktadır.
Ekspertiz Kontrolü Nasıl Yapılır ?
Ekspertiz raporu, eksperler tarafından farklı kriterler üzerinden incelemeler yapılarak hazırlanmaktadır. Yani raporun türüne göre sorgulamalarda farklılık oluşmaktadır. Konut veya araç alım satımlarında genel olarak ekspertiz raporu yedi iş günü içerisinde hazırlanmaktadır. Otomotiv, gayrimenkul ve sigortacılık sektörlerinde ekspertiz kontrolünün nasıl yapıldığını açıklayalım.
Otomotiv Sektörü
Otomotiv sektöründe ekspertiz süreci, kişiler beğendikleri araçların tüm kontrollerini yaptırmak istemesi veya satıcıların satmak isteği araçları ekspertiz raporuyla aracın genel durumunu belgelendirmek istemesiyle başlamaktadır. Ekspertiz sadece ikinci el araçlara değil sıfır araçlara da yapılmaktadır. Müşteri kendisi için en uygun ekspertiz paketini belirleyerek test süreci başlar. Test sürecinde aracın temel noktalarının veya detaylı tüm noktalarının testleri yapılmaktadır. Örneğin bir aracın tramer sorgusu, kilometre, kaporta/boya testi, motor/mekanik testi, vergi, ceza borçları vb. sorgular gerçekleştirilir. Tüm bu işlemlerin yapılmasıyla birlikte rapor yazı şekilde alıcı ve satıcıya teslim edilir.
Gayrimenkul Sektörü
Gayrimenkullerde ekspertiz raporunda, satın alınacak konuta ait tüm özelliklere detaylı olarak yer verilmektedir. Ekspertiz raporunda öncelikle tapu kayıtlarına ilişkin bilgiler, iskân durumu, bina yaşı ve konuma ilişkin vb. bilgiler yer alır. Bunun sonucu olarak konutun değer tespiti yapılabilmektedir.
Sigortacılık Sektörü
Finansal sigorta ürünlerinde risklerin oluşması halinde ekspertiz raporu istenilmektedir. Örneğin bir trafik kazası sonucu ortaya çıkan hasarın tespiti için sigorta ekspertiz raporları kullanılmaktadır. Bu hazırlanan raporlar kaza dosyasına eklenmektedir. Sigorta için hazırlanan raporda; kazanın nasıl meydana geldiği, araçta nasıl bir hasarın oluştuğu, kazada hangi tarafın ne kadar kusuru olduğu gibi konulara cevaplar yer almaktadır.
Ekspertiz Raporunun Önemi
Ekspertiz raporu; gayrimenkul, otomotiv ve sigortacılık gibi birçok sektörde kullanılan varlıkların değerini ve analizi yansıtan raporlardır. Eksper raporlarıyla, alanında uzman kişiler tarafından alım satım işlemlerinden önce hasar tespitinin ve malların gerçek değerleri belgelerle ortaya konulmaktadır.
Yoruma kapalı.