BTC Nedir ?
BTC nedir ? sorusunu en çok merak edenler elektronik ortamda yatırıma yönelen kimselerdir. Esas olarak bir tür kripto para olarak varlık göstermiştir. İngilizce olarak white paper yani teknik yazı yayımlanarak kişiler arasında elektronik ortamda uçtan uca şifreleme yöntemi ile ödeme sistemi belirlenmiştir. Bu sistem tamamen merkeziyetsiz bir yapıya bürünmüştür.
Ancak bir o kadar da şeffaftır. BTC için ilk kullanım 2009 yılının ilk ayında gerçekleşmiştir. Oluşturulan blok zinciri kısa sürede ünlenmiş ve “birinci nesil blockchain” adıyla anılmıştır.
BTC’ye olan talebin artması, arzın ise sınırlı tutulması ve geniş teknolojik imkânlar yatırımcılar tarafından olumlu yaklaşılmasını sağlamıştır. Ayrıca düşük enflasyon ve büyük potansiyelin varlığı cazip olmasını sağlayan bir başka unsurdur.
Talebin yoğun olması zamanla BTC’nin tüm taleplere cevap veremez hâle gelmesine neden olmuştur. Buna bağlı olarak da birçok altcoin meydana gelmiştir.
Altcoin oluşumunda her birinin ayrı özellikler yapılmasına dikkat edilmiştir. Oluşturulan yeni kripto para birimi çeşitleri üretilen en yüksek arz, faydalanılan blok zinciri ve türleri, çeşitli algoritmalar ile desteklenmiştir. Bu hususlar dikkate alınarak her birinin özellikleri oluşturulmuştur.
BTC’nin Fiyat Belirlemesi Nasıl Yapılır ?
BTC fiyat belirleme işleminde arz ve talep unsurları temel olarak alınır. İki unsurun birbirleri ile olan etkileşime göre belirlenir. Piyasada görülen arz miktarı belirgin olduğu için, fiyattaki oynamalar riske ve talebe bağlıdır.
Piyasa genelinde oluşan talebi ise; piyasadaki riskler, küresel çerçevedeki ekonomik krizler, jeopolitik anlamda yaşanabilecek sorunlar ve merkez bankasının faiz açıklamaları belirler. Bitcoin fiyatları için bu sayılanlar önemli kriterlerdir.
Piyasalardaki risk, arz ve talep ilişkisine bağlı olarak alıcı ve satıcı alacağı yatırıma karar verirler. İşte tam da bu aşamada BTC fiyatı netleştirilir. Yatırımcılar BTC aldıkça onun değeri artar. Tersi olarak satmaya başladıklarında ise bu değer azalır. Yani talebi artması riskin ve fiyatın artmasını, fiyatın düşmesi trendlerin de azalması anlamına gelir.
BTC Yıllar İçinde Ne Olacak ?
BTC’nin fiyatlandırılması sırasında birçok etken vardır. Bu etkenlere göre değişim gösterir. İlk olarak 2009 yılında piyasaya giren BTC, başlarda düşük olsa da zaman içinde kısa sürede artmıştır. Popülerliği ve değeri arttıkça fiyatları da artmıştır. Ancak bazı yıllarda piyasalara bağlı olarak iniş çıkışlar yaşanmıştır.
Yıllara göre yapılan istatistiklere bakıldığında genel olarak yükselmeye yatkın olduğundan söz edilebilir. Bu noktada 2017 yılında özelikle bir zirveye çıkıştan bahsedilebilir. Ardından piyasalarda durgunluk gözlenmiştir. 2020 yılında Covid 19’un da etkisiyle BTC’ye talep tekrardan artmış, böylece tekrardan bir zirveye yükseliş söz konusu olmuştur.
BTC kendi bünyesinde teknolojik gelişme ve yenilik barındırır. Bu da kullanıcıların ve yatırım yapacakların ilgisini çeken bir unsurdur. Birçok altcoin ve kripto para çeşidi olduğunu biliyoruz. BTC’nin ayrıcalığı bunlar arasından en çok tercih edilen ve para piyasası içinde çok geniş işlem hacmine sahip olan bir unsur olmasından kaynaklıdır. Çok tanınan ve merkezi olmayan bir kripto para birimi oluşturması piyasada öne çıkmasını desteklemiştir.
Yoruma kapalı.