Pasif Gelir Yollarının Rehberliği

Bono ve Tahvil Nedir ?

Bono ve Tahvil Nedir ?

Bono ve Tahvil Nedir ?

Bono ve tahvil nedir? Sorusu ekonominin en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Bono ve tahvil hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kullanıcı benzer özelliklerinden dolayı ikisini birbirine karıştırıyor. Aşağıdaki yazımızda Bono ve tahvil nedir? Bono ve tahvilin özellikleri nelerdir? Nasıl alınır? Bono ve tahvilin arasındaki farklar nelerdir? sorularını cevaplıyoruz.

Bono Nedir ?

Bono en kısa ifadeyle garantili borç senedidir. Yatırımcının devletten ya da banka gibi başka bir kurumdan sabit veya değişken faiz ile aldığı krediye karşılık verdiği senettir. Yani kredinin alındığını belgeleyen senettir. Borç senedi olarak bonolar yerel yönetimler, devletler ve özel şirketler tarafından çıkarılırlar.

Genel olarak bonoların kullanım amacı; şirketler, devletler, belediyeler veya hükümetlerin hazırladığı projeleri finanse etmektir. Bonolar borsada işlem gördükleri için menkul kıymet niteliğindedir ve nakit yerine geçerler. Yalnızca emre yazılı olarak düzenlenen bonoların vade süresi 60 günden başlayarak maksimum 300 gündür.

Bonoyu düzenleyen muhatap (borçlu), bononun üzerinde belirtilen tutarı emrettiği kişiye veya bononun lehtarına (alacaklı), bononun üzerinde yazılı olan ödeme tarihinde kayıtsız şartsız ödeme gerekliliğini üstlenir.

Bono Türleri Nelerdir ?

Bonolar türlerine göre 4 gruba ayrılmaktadırlar.

  1. Hazine Bonosu:vade süresi bir yıldan az olan devletin kısa sürede fon sağlamak amacıyla çıkarttığı borçlanma menkul kıymetidir. Türk lirası ya da döviz olarak çıkarılabilen hazine bonosu devlet tarafından güvence altına alındığından riski düşüktür.
  2. Altın-Gümüş ve Platin Bonolar: Kıymetli maden olarak çıkarılan bonolardır. Bu bonoların satışa sunulmadan önce hem iskonto hem de halka arz edilmelidirler.
  3. Banka Bonoları:Kalkınma ve yatırım bankalarının ‘borçlu’ olarak ihraç ettiği bonolardır.
  4. Finansman Bonoları:Anonim olan bankalar, şirketler ve finans şirketleri tarafından çıkarılan ve tabii basılan senetlerdir.
İlginizi Çekebilir;  Likidite Tuzağı Nedir ?

Tahvil Nedir ?

Devletin veya özel sektör şirketlerinin orta ve uzun vadeli fon sağlamak amacıyla borçlanarak çıkarttıkları yazılı senetlerdir. Tahvillerin çıkarılma amacı hem uzun vadeli hem de ucuz finansman sağlamaktır. Tahvillerin vade süresi bir yıldan fazladır. Tahvilin getirisi önceden bilinmektedir, sabit getirili bir menkul kıymettir.

Tahviller bir ortaklık durumu değildir. Sabit ya da değişken faiz oranı ile tahvilleri satın alan yatırımcı yani fon sağlayıcı vade sonunda faiz getirisi elde eder. Yatırımcının kârı vade süresince aldığı faiz getirisidir. Bu şekilde hem şirketin kısa vadeli finansman ihtiyacı karşılanır hem de yatırımcı kar elde eder.

Tahvillerin Özellikleri Nelerdir ?

  • Tahvil kıymetli evrak statüsündeki bir borç senedidir.
  • Tahvili satın alan yatırımcı tahvili çıkartan şirketin kısa-uzun vadeli alacaklısı konumundadır.
  • Tahvil anonim şirketler, belediye ve devlet gibi tüzel kişiliğe sahip kurumlarca çıkartılabilir.
  • Tahvil sahibi ile şirket arasındaki hukuki ilişki tahvilde yer alan vade sonuna kadardır.
  • Tahvil şirketler için borç senedi, yatırımcı için ise alacak senedi niteliğindedir.
  • Tahviller satın alan kişinin adına ya da hamiline yazılabilirler.
  • Bir tahvil senedinin üzerinde yazılı olan değerin alt ve üst sınıfı tahvili çıkaran şirket tarafından belirlenir.
  • Tahviller mevzuatta indirimli olarak ihraç edilebilmektedirler.

Tahvil Türleri Nelerdir ?

Tahviller çeşitleri bakımından 9 gruba ayrılırlar.

  1. Devlet Tahvili: Devletin ana para ihtiyacını karşılamak için çıkarılan faiz sertifikalarıdır. Devlet tahvilleri hazine müsteşarlığı tarafından çıkarılırlar.
  2. Özel Sektör Tahvili: Finansman sağlamak için anonim şirketleri tarafından çıkartılan borçlanma araçlarıdır.
  3. Primli ve Başa Baş Tahviller: Tahvilin üzerinde yazılı olan değer ile piyasaya sürülmesi başa baş tahvildir. Tahvilin üzerinde bulunan değerden daha düşük bir miktara piyasaya sürülmesi primli tahvildir.
  4. Nama Yazılı ve Hamiline Tahviller: Nama yazılı tahvillerin üstünde isim belirtilir, tahvilin üstünde isim yoksa bu hamiline yazılı tahvildir. Nama yazılı tahvilleri sadece üzerinde ismi bulunan kişi bozdurabilirken, hamiline yazılı tahviller kimin elindeyse o kişi tarafından bozdurulabilirler.
  5. Paraya Çevrilme Kolaylığı Olan Tahviller: Vade sonu tarihinden önce bozdurulabilen tahvillerdir. Bu tahvillerde o tarihe kadar olan faiz hakkı kullanılmaktadır. Bunlar paraya çevrilmesi kolay tahvillerdir.
  6. İkramiyeli Tahviller: Ülkemizde uygulaması olmayan ikramiyeli tahviller finansman gelirine devamlılık sağlamak amacıyla kullanılırlar.
  7. Değişken ve Sabit Faizli Tahviller:Sabit faizli tahviller 3, 6 aylık ve 1 yıllık dönemlerde uygulanan tahvillerdir. Değişken faizli tahviller ise arz ve talebe göre belirlenmektedir.
  8. Garantili ve Garantisiz Tahviller: Garantili tahviller bir banka veya başka bir özel kurum tarafından çıkartılan ve güven veren tahvillerdir. Bunların dışında kalan ve normal şartlarda işleyenler ise garantisiz tahvillerdir.
  9. Endeksli Tahviller: Endeksli tahvillerde tahvilin anaparası tahvilin vadesi boyunca altın, döviz gibi yatırım araçlarına endekslenir. Tahvildeki değişiklikler yatırım aracındaki değişkenler üzerinden hesaplanır.
İlginizi Çekebilir;  Axe Infinity Nedir

Bono ve Tahvil Arasındaki Fark Nedir ?

Teorik olarak bono ve tahvil arasındaki tek fark vade süresidir. Bononun vade süresi maksimum 1 yıldır. Tahvilin vade süresi ise 1 yıldan fazladır.

Bono ve Tahvil Nasıl Alınır ?

Bono ve tahviller bankalar ve aracı kurumlardan satın alınırlar. Bono ve tahvil çıkaran kuruluşlar ihraç sırasında banka ve aracı kurumlar vasıtasıyla kurumsal şirketler ve kişilere satış yaparlar. İhraç sonrasında bu tahvil ve bonoları banka ve aracı kurumlar kendi portföylerine satış yapabilirler. Aynı zamanda bu bono ve tahviller Borsa Tahvil ve Bono piyasasında işlem görebilir.

Yatırımcılar bono ve tahvil satın alırken getirisine ve getiri türüne, vade tarihine ve ihraç edene dikkat etmelidirler. Ayrıca vade tarihinden önce satılan bonoların piyasa koşullarına göre zarar edebileceğini de bilmelidirler.

Konşimento Nedir ?

 

https://www.ilacbu.com/

Yoruma kapalı.