Pasif Gelir Yollarının Rehberliği

Beklenen Getiri Nedir ?

Beklenen Getiri Nedir ?

Beklenen Getiri Nedir ?Ve Nasıl Hesaplanır ?

Getiri, herhangi bir varlık veya kıymete yapılan yatırımdan elde edilmesi beklenen değere denir. Yatırımlardan bahsedildiğinde iki kelimeyi çokça duyarız. Bunlar yatırımın getirisi nedir? ve yatırımın riski nedir?

Getiri ve riski daha iyi anlamamız için örneklendirelim. Örneğin, elinizdeki 10.000 TL tutarındaki parayı değerlendirmek için bir bankaya vadeli mevduat hesabına yatırdınız. Bu vadeli mevduat hesabının getirisi de yıllık %2 faiz olsun. Bilindiği üzere devlet bankalara yatırılan belirli tutarlara kadar olan mevduatlar için garanti veriyor. Yani banka herhangi bir sıkıntı yaşar ve ödeme yapamazsa devlet alacağımızı karşılıyor. Sizin önerdiğimiz tutar devlet güvencesinin üst sınırının altında olsun. Bu durumda risk oranınız sıfır oluyor. Risk taşımıyor. Ancak getirinin %2’nin üzerinde olmasını istediğiniz zaman daha fazla risk almamız gerekecektir.

Bu defa elinizdeki paranın daha fazla getirisi olması için güvenilir bir şirkete borç para verirseniz yani şirketin ihraç ettiği borçlanma senetlerinden satın aldınız. Bu borçlanma senetlerinden alacağınız yıllık faiz %6 olsun. Bu durumda vadeli mevduat getirisinin 3 katı kadar fazla getirisi oluyor. Ancak borç senedi aldığınız ilgili şirket ne kadar güçlü ve güvenilir olsa da artık riskiniz sıfır değildir.

Bu örneğimizden anlaşılacağı üzere, daha fazla getiri istiyorsanız daha fazla risk alıyorsunuz. Tersi durumda da aynı şekilde daha fazla risk alırsanız daha fazla getiri almak istiyorsunuz. Dolayısıyla alınan risk ve getiri doğru orantılıdır. Yani prensip olarak üstlenilen risk ile beklenen getiri arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Genel beklenti ise alınan risk ve beklenen getirinin dengeli olmasıdır. Risk genelde yatırımın geçmiş getirilenin standart sapması ile ifade edilir. Risk hesaplayacak olursak, bir varlığın riski aynı zamanda o varlığın getirisinin standart sapmasına eşittir.  Excel uygulamasından Standart Sapmayı hesaplamak için, eşittir tuşuna basarak, Stdsapmas’yi seçip getiri sütununu seçip parantezi kapatıyoruz ve enter tuşuna basarak ilgili varlığın Standart sapmasını hesaplıyoruz.

İlginizi Çekebilir;  Kripto Paranın Sağladığı Avantajlar

Beklenen Getiri Nasıl Hesaplanır ?

Yatırımdan beklenen getiri, geçmiş getirilerin ortalamasıdır. Bir varlığın getirisini hesaplayabilmemiz için öncelikle sınıflandırmaya uygun olması gerekiyor. Günlük getiriyi hesaplayacak olursak, ilgili varlığın son fiyatı eksi, ilk fiyatı, bölü önceki fiyat, eksi bir olarak hesaplanır. İkinci bir yolu ise, son fiyat bölü ilk fiyat, eksi bir olarak hesaplanır.

Son Fiyat: PDt, İlk Fiyat: PDt-1   Formülü yazalım, PDt / PDt-1 -1 dir.

 

https://www.ilacbu.com/

Tokenizasyon Nedir ?

Yoruma kapalı.