Açık Otopark Açmak: Ruhsat ve Kazanç Potansiyeli
Otopark açmak isteyen girişimci ve yatırımcılar için benzersiz özellikteki ayrıntıları ve püf noktalarını araştırdık. Rehberimiz vasıtasıyla otopark açmak için girişimde bulunabilirsiniz.
Ülkemizin öteki büyük şehirler olmak üzere, her noktasında ciddi bir otopark problemi olduğu aşikar. Sıklıkla yaşanmış olan trafik problemininin ana sebeplerinden bir tanesi de otopark eksikliğidir. Dolayısıyla otopark açmak, bu kritik sorun ile boğuşan lokasyonlar için potansiyeli yüksek karlı iş fikirleri arasında yer almaktadır.
Açık otopark açmanın 2 değişik ana para tutarlı tekniği var. İlki, bir arsa kiralama usulü ile ilermek, ikincisi de kendi otopark alanınızı satın almak. Bu sebeple hem düşük hem de yüksek ana paraya haiz olan girişimci ve yatırımcılar için değerlendirilebilecek iş fikirlerinden biridir.
OTOPARK İŞİ
Otoparklar genelde kısa ve uzun vadeli olarak araçlara yönelik park hizmeti sağlanan işletmelerdir.
Otopark açmak ve işletmeye adım atmak basit iş fikirleri arasında yer almaktadır. Otopark açmak için alakalı ruhsatı aldıktan sonra işe koyulmak ve işe adım atmak birkaç gün sürebilen bir iş fikridir.
Açık otopark açmak için haiz olmanız ihtiyaç duyulan en mühim mevzu kuşkusuz araçların park edebileceği bir arsa kiralamak ya da satın almaktır. Her iki düşünce tek tek olarak değerlendirilmelidir.
KİRALAMA USULÜ
Otopark açmanın en düşük maliyetli tekniği “arsa kiralama” usulü ile yapılmaktadır. Genellikle piyasadaki otoparkların oldukça büyük bir bölümü da kiralama usulü ile açılmıştır.
Yapmanız ihtiyaç duyulan otopark için kafi büyüklükte bir arsa bulmak ve bunu en azca 1 sene olacak şekilde kiralamaktır. Eğer işinizi sağlama almak istiyorsanız en azca 5 senelik bir kiralama yapmanızı da öneririz. Kiralamayı yaparken kesinlikle bir avukattan yardım almanız gerekiyor.
Kiralama yapmadan ilkin aylık kiranızın en azca 4-5 katı ciro yapma kapasitesine haiz olduğunuzdan emin olun.
SATINALMA USULÜ
Açık otopark açmanın bir öteki şekillerinden biri ise otopark alanı için belirlenecek olan alanı satın almaktır. Bu başlangıç sermayesinin oldukça yüksek bulunmasına niçin olacaktır. Ancak aylık elde edilmiş cironun oldukça büyük bir kısmının net kar olarak alınabilmesini sağlayacaktır. Ayrıca otopark muayyen dönemlerde oldukça azca iş yapması halinde da işletmeniz zarar yazmayacaktır.
Satınalma usulü otopark açmak için sık sık kullanılan bir teknik değildir. Ancak otopark gereksinim duyan bir lokasyonda nispeten piyasa altındaki bir fiyat ile alınabilecek bir arsa potansiyelini de değerlendirmenizi öneririz.
OTOPARK AÇMAK
İlgili otopark alanını kiraladıktan ya da satın aldıktan sonra otopark açmak öteki iş fikirlerine göre oldukça daha basit bir girişimdir. İlgili belediyelerce verilen otopark çalıştırma ruhsatını aldıktan sonra otoparkınızı faaliyete alabilirsiniz.
OTOPARK RUHSATI ALMAK
Otopark ruhsatı almak için bağlı bulunduğunuz belediyeye başvurmanız gerekiyor. Tüm belediyelerde otopark ruhsatı vermek için istenen belgeler birbirinden farklıdır.
Genel olarak otopark açmak için istenen belgeler:
- Dilekçe (Belediyeden alınacak)
- Sıhhi Müessese Açma Ruhsatı Başvuru Beyan Formu
- Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü Otopark Açma Ruhsatı İzni
- Yıkama ünitesi mevcut olanlardan Deşarj İzin Belgesi
- 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca otoparktaki araçların birçok hasara karşı düzenlenmiş “Mesleki Faaliyet Sigorta Poliçesi.”
- Ticaret Odası / Esnaf ve Sanatkârlar Odası kaydı
- Giriş-çıkış, yerleşim planı yayınlanan Vaziyet Planı
- İmza Sirküleri
- Adres Tespiti Yazısı (Pafta, ada, parsel bilgilerini içeren)
- Mesleki Eğitimin ve Yeterliliğin Sağlanması Hususunda Beyanname
- Açık otoparklar için Yangın Tüpü Makbuzu (yeterli sayıda söndürme aleti içerecek şekilde)
- Mülkiyet sahibinden Tapu Tescil Belgesine göre Muvafakatname
OTOPARKI HAZIR HALE GETİRME
Otopark için alanı belirledikten ve ruhsatı aldıktan sonra otoparkı araçlar için makul bir yere getirmeniz gerekiyor. Yapmanız gerekli olanlar genelde oldukça yüksek ana para istek eden mevzular değildir.
- Otoparkın zemininin araçlar için makul bir halde kaplanması gerekiyor. Beton ya da asfalt tercih edebilirsiniz.
- Otopark alanını yayınlayan birden fazla işaretçi tabela yaptırmanızı ve kritik noktalara izin aldıktan sonra yerleştirmenizi öneririz. Özellikle trafik sıkışıklığının ve kafi park alanının bulunmadığı lokasyonları tercih edin. Tabela reklamı vermeniz gerekecek fakat oldukça yüksek rakamlar oluşturmuyor.
- Otopark için medya reklamlarına ihtiyacınız yok. Bunun yerine yönlendirme reklam tabelalarına itina gösterin.
- Reklam amacıyla yapabileceğiniz en iyi şey; etrafınızdaki işletmelere giderek burada durağan(durgun) otopark alanı satmaya çalışmak olacaktır. Özellikle ofisler var ise kesinlikle buradaki bütün ofislere birer birer giderek durağan(durgun) otopark alanı satmaya çalışın. Kar marjını maksimize etmek için otopark alanında devamlı müşterilere ihtiyacınız olacaktır.
- Oto galeri gibi işletmelere ekstra tenzilat fırsatı sağlayabilirsiniz.
OTO YIKAMA VE BAKIM HİZMETİ VERİN
Otopark işletmelerinde kar marjını yükseltmek için yapmanız ihtiyaç duyulan en mühim etkenlik oto yıkama ve bakım hizmeti sağlamaktır. İşletmenizde karlılığı ve otopark için alınan hizmeti çoğaltmak için kesinlikle oto yıkama ve bakım hizmeti vermenizi öneririz.
Özellikle otopark için kafi alan problemi olmayan ve ek bir personel istihdam etme problemi olmayan işletme sahipleri bu hizmeti sağlayarak hasılatını büyük ölçüde artırabilir.
Oto yıkama hizmeti sağlamak için takribi 150 bin lira ana para ihtiyacınız olacaktır. Çok derme çatma bir yapı kurmanız halinde en azca 100 bin lira ek ana paraya ihtiyacınız olacaktır. Ek olarak bakım hizmeti sağlamak için de 40 bin lira civarında bir ek ana para ortaya koymanız gerekiyor.
OTOPARK İHALELERİNE GİRİN
Ülkemizdeki belediyeler son dönemde otopark sorununu aşmak için müteşebbislerden otopark hizmeti almak suretiyle ihaleler düzenliyor. İlgili ihaleleri izleyerek il ya da ilçelerdeki otopark ihalelerine katılım gösterebilirsiniz. Otopark imal ihalelerini alan işletmeler genelde otopark yapımı sonra 5 ya da daha uzun soluklu dönemler için işletme hakkına da haiz olmaktadır. Bu sayede bölgenizdeki yoğun alanlarda otopark sahibi olmak için mühim bir fırsat elde edebilirsiniz.
NE KADAR PARA KAZANDIRIR?
Otoparkların ebatlarına ve bulunmuş olduğu konuma göre para kazanma potansiyeli birbirinden oldukça farklıdır. Ortalama olarak 40 metrekarelik bir otopark, günlük gir-çık hizmetleri ile beraber aşağı yukarı olarak 24 saat içerisinde 100 araca otopark hizmeti sağlamaktadır. Sadece otopark olan ve oto yıkama-bakım hizmeti vermeyen bu şekilde bir işletmenin aylık net geliri 30 bin lira düzeyinde bulunmaktadır.
Yoruma kapalı.