6 Maddede Verimli Plan Yapma Rehberi
Gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında verimli plan yapmanın önemi büyük. Çünkü hayatta daimi ve kesin başarı için planlı olarak ilerlemek gerekiyor. Bu bağlamda iyi yapılmış verimli bir plan iyi bir yol göstericidir. Peki verimli bir plan nasıl oluşturulur? İşte 6 Maddede verimli plan yapma rehberi.
1. Hedef Belirlemek
Verimli plan yapmanın temel adımı hedef belirlemektir. Çünkü gideceğiniz belirli bir rota olmadığı zaman bir eylemden diğerine sürüklenirsiniz ve ortaya doğru düzgün bir iş çıkmaz. Ama belirli bir hedefiniz olduğu zaman nasıl hareket edip neler yapmanız gerektiğini bilirsiniz. Adımlarını hedefiniz doğrultusunda atabilirsiniz. Bu şekilde alacağınız verim de daha yüksek olur.
Eğer hedef belirlemekte zorlanıyorsanız SWOT analizi ya da küçük adımlar ilkesi gibi yöntemlerden faydalanabilirsiniz.
2. Sabırlı Olun
Dünyayı kimse bir gecede değiştirmemiştir. Büyük adımlar büyük planlar sabırlı olmayı gerektirir. Azim ve zamanlama sizi başarıya götürecek iki önemli etmendir. Bu nedenle birden hedefe ulaşmak için acele etmeyin. Planlarınızı yaparken gerçekçi zaman hedefleri koyun. Yolu ne kadar sürede bitireceğinize değil yolda başardıklarınıza odaklanın.
3. Hedefleri Basitten Zora Doğru Sıralayın
Gerek günlük hayatta yapacağınız işler gerekse hedeflerinizi planlarken en basit işlerden başlayın. Bu şekilde hem işin bir kısmını bitirmiş olursunuz hem de başardığınız işleri görünce motivasyonunuz artar. Her işiniz için bu teknikle verimli bir plan oluşturabilir ve kalıcı sonuçlar elde edebilirsiniz.
4. Zamanı Doğru Kullanın
Yaptığınız planlardan verim alabilmek için tüm süreci doğru şekilde gözden geçirmeniz gereklidir. Bu nedenle hazırladığınız planı sanki şu anda uyguluyormuş gibi düşünerek plan oluşturun. Bu şekilde zamanı daha iyi kullanır ve sizi oyalayabilecek tüm gereksiz şeyleri yolunuzdan çekebilirsiniz. Aynı zamanda plan yaparken hangi işe ne kadar zaman ayıracağınızı belirlemeniz de zaman kaybetmemek açısından iyi olacaktır.
Örneğin işlerinizi yapılacaklar, yapılmış olanlar diye gruplara ayırabilir ya da önem sırasına göre listeleyebilirsiniz. Hangi işi hangi yöntemle yapacağınızı analiz ederek o iş üzerinde harcayacağınız zamanı da tahmini olarak belirlemiş olursunuz.
5. İlerlemenizi Kaydedin
Plan yapmak sadece işin ilk adımıdır. Aynı zamanda yapılan planı takip etmek, planlandığı gidip gitmediğini kontrol etmekte gerekir. Bu nedenle en ufak bir ilerlemeyi bile not edin. Bunun için günlük tutabilirsiniz. Bu şekilde her şeyi düzgün bir perspektifle görebilirsiniz. Bu aynı zamanda hedeflerine ulaşmanın ne kadar sürdüğünü takip etmenizin mükemmel bir yoludur.
6. Güvenli Riskler Alın
Hayatınızda bir şeyleri başarmak için plan yapıyorsanız, bu planlardan en yüksek verimi elde edebilmek için bazı riskleri de almak zorundasınızdır. Ama bu paraşütsüz uçaktan atlayabilirsiniz demek değildir. Riskler dozunda alınırsa size faydalı olur. Aşırı risk almak, her şeye gözü kapalı atlamak sizi zarara sokar. Bu nedenle risk alırken daha güvenli riskler almak hedeflerinizi gerçekleştirme yolunda size yardımcı olacaktır.
Yoruma kapalı.